Kvalitetnije iskoristiti ogromne potencijale šumarstva i drvne industrije BiH

Forum je okupio vodeće  stručnjake iz oblasti šumarstva i drvne industrije iz  Bosne i Hercegovine i regiona

239

Šumarstvo  i drvna industrija su oblasti koje u Bosni i Hercegovini imaju ogromne, ali neiskorištene potencijale. Upravo je efikasnije korištenje resursa šumarstva i drvne industrije bila centralna tema Foruma „Šumarstvo i drvna industrija u funkciji održivog razvoja BiH“, kojeg je organizirao Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu  i Mašinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu.
Forum je okupio vodeće  stručnjake iz oblasti šumarstva i drvne industrije iz  Bosne i Hercegovine i regiona.  Forumu su prisustvovli predstavnici akademske i poslovne zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnici institucija nadležnih za zakonsku regulativu u oblasti šumarstva i drvne industrije.
„Šumarski fakultet je jedan od boljih i potrebnijih fakulteta u BiH, jer polje rada ovog fakulteta, a to je obrazovanje inženjera šumarstva, stručnjaka koji su jako potrebni BiH. Naša zemlja u vremenu kada se priprema pristupanju EU, mora slijediti određene standarde uljučujući i oblast šumarstva. Stoga su stručnjaci koji dolaze s ovog fakulteta značajni za sve institucije u BiH“, kazao je prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, pozdravljajući učesnike Foruma.
Prof. dr. Mirza Dautbašić, dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu, istaknuo je da je cilj održavanja Foruma približavanje stavova šumarstva i drvne industrije kao dvije oblasti koje imaju ogromne potencijale, posebno s apekta izvoza.
„Želimo približiti stavove šumara, drvoprerađivača i proizvođača namještaja s ciljem većeg zapošljavanja, a prioritetni cilj je pokazati mladima da u BiH ima posla i da mogu imati dobre plate“, dodao je Dautbašić.
Na Forumu je  predstavljeno aktuelno stanje u šumarstvu i drvnoj industriji,  odnosima šumarstva i prerade drveta, stanje u sektoru drvne industrije, značaj finalizacije u preradi drveta i trendovi u oblasti prerade drveta.
„U BiH 56,7 posto površine je pod šumama, što nas dovodi na četvrto mjesto u Evropi. Ukupna površina šuma i šumskih zemljišta je 3,2 miliona hektara, međutim 420.000 hektara šuma je nedostupno zbog minskih polja. Također, ne možemo biti zadovoljni kvalitetom naših šuma. Izdaničke šume čine 48 posto od ukupnog šumskog fonda, koje su lošeg kvaliteta, a da se na vrijeme počelo raditi na pošumljavanju danas bi imali 4,36 miliona metara kubnih visokih šuma koje bi mogli iskorištavati. Iz tog razloga potrebna je značajnija sinergija između šumarstva i drvne industrije“, istaknuo je prof.dr. Ahmet Lojo sa Šumarskog fakulteta Sarajevo.
O trendovima u preradi drveta i odnosima šumarstva i drvne industrije govorio je prof.dr. Murčo Obućina sa Mašinskog fakulteta Sarajevo.
„Nažalost, sektori šumarstva i drvne industrije su razdvojeni, te različita ministarstva regulirau ovu oblast. Ove dvije oblasti su jako povezane jer bez doobrog šumarstva nema ni dobre drvne industrije i obratno. Jako je bitno povezati ove dvije oblasti s ciljem privlačenja investicija koje bi generirale nova radna mjesta te uvele nove tehnologije u drvnu industriju“, istaknuo je Obućina.
Muhamed Pilav, direktor kompanije MS&WOOD iz Fojnice ukazao je na značaj otvaranja radnih mjesta u prerađivačkoj industriji te proizvodnji i izvozu proizvoda više faze prerade.
„Ukoliko npr. 300.000 metara kubnih sirovine drveta preradite u višoj fazi prerade, to bi BiH donijelo 1,6 milijardi KM te bi otvorili 12.090 novih radnih mjesta. Također je potrebno raditi na brendiranju ne samo kompanija i proizvoda nego cijele BiH
“, istaknuo je Pilav.
Učesnici su imali priliku čuti i pozitivne primjere saradnje kreativne i prerađivačke inudstrije u oblasti obrade drveta u BiH. O bh. ali i evropskim kompanijama koje su uspješno brendirale svoje proizvode govorio je prof.dr. Salih Teskeredžić, sa Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo i produkt dizajner.
Gosti iz regiona predstavili su  vlastita iskustva i pozitivne prakse u organizaciji šumarstva i prerade drveta.
Šumarski fakultet Sarajevo, ove godine obilježava 70 godina uspješnog rada i postojanja, a Forum je kruna svih aktivnosti realiziranih tokom cijele godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here