Britanska privreda uskoro pada na 7. mjesto u svijetu

Britanska privreda je usporila, a vrijednost funte oštro pala, nakon referenduma u junu 2016. godine na kojem su se građani odlučili za izlazak Britanije iz EU

140

Britanskoj privredi prijeti pad s pozicije petog u svijetu na sedmo mjesto u 2019. godini, kada bi trebalo izaći iz Evropske unije, a Francuska i Indija na putu su da ga prestignu, pokazao je izvještaj računovodstvene kompanije PwC. Bit će to prvi put nakon početka 90-ih da Britanci padaju na sedmu poziciju.

U PricewaterhouseCoopersu (PwC) procjenjuju da će britanska privreda u 2019. godini rasti po stopi od 1,6 posto, ali uz pretpostavku da zemlja izbjegne šok povezan s izlaskom iz EU bez dogovora.

Za Francusku u PWC-u procjenjuju rast od 1,7 posto, a za Indiju od 7,6 posto.

“Velika Britanija i Francuska redovno su mijenjale mjesta na listi, no prigušeni privredni rast u Britaniji u 2018. godini i ponovo u 2019. godini vjerovatno će donijeti prevagu Francuskoj“, kazao je ekonomista PwC-a Mike Jakeman.

Rang na globalnoj listi bazira se na veličini privrede iskazanoj u američkim dolarima.

Britanska privreda je usporila, a vrijednost funte oštro pala, nakon referenduma u junu 2016. godine na kojem su se građani odlučili za izlazak Britanije iz EU.

U PwC-u očekuju da će se Indija iduće godine popeti na peto mjesto liste, sa sadašnjeg 7. mjesta, dok bi Francuska trebala ostati na šestom mjestu.

“Indija je najbrže rastuća privreda u svijetu, s vrlo velikim brojem stanovnika, povoljnim demografskim prilikama i velikim potencijalom za smanjenje zaostatka zahvaljujući niskoj početnom nivou bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku“, rekao je Jakeman.

“Gotovo sigurno će se nastaviti uspinjati na globalnoj listi po BDP-a u desetljećima koja dolaze”, dodao je.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here