Većina trgovaca u Evropi ne zna da novi standardni plaćanja stupaju na snagu u septembru 2019. godine

SCA standard će stupiti na snagu u sklopu Direktive za platne usluge broj 2 (PSD2) u septembru 2019. godine.

167

Povećanje obima digitalne trgovine u planu je za mnoge trgovce, ali istraživanje kompanije Mastercard, koje je obuhvatilo malu grupu online trgovaca širom Evrope, otkrilo je da 75 posto online trgovaca u Evropi možda nije u potpunosti svjesno novog bezbjednosnog standarda koji će stupiti na snagu sljedeće godine.

Kreiran u cilju poboljšanja iskustva digitalnog plaćanja, EMV 3-D Secure (ili EMV 3DS), uvodi novu dimenziju bezbjednosnih standarda za online transakcije i omogućava da nove tehnologije kao što je biometrijska autentifikacija budu podržane u okviru tih standarda. Uprkos ovim promjenama, svega 14 posto ispitanih evropskih online trgovaca već podržava SCA standarde, a 51 posto njih tvrdi da će biti spremno nakon septembra 2019. godine ili da nemaju namjeru da ga uvedu.

SCA standard će stupiti na snagu u sklopu Direktive za platne usluge broj 2 (PSD2) u septembru 2019. godine. Međutim, prije nego što stupi na snagu, online trgovci moraju biti spremni, a sljedeće dvije kontrolne stavke treba uvesti prije ljeta 2019. godine:

1. Provjera sa bankom prihvatiocem plaćanja ili pružaocem platnih usluga da li je poslovanje trgovca spremno za migraciju i da li podržava Identity Check program za autentifikaciju.

2. Edukacija potrošača. Trgovci treba da obavijeste svoje klijente da će doći do promjena u platnom iskustvu i da naglase koje koristi koje će oni imati od njih (nema potrebe za pamćenjem šifara i očekivano smanjenje prevara).

Paralelno sa time, banke izdavaoci uključiće svoje klijente – korisnike kartica u Identity Check program i ponuditi im unaprijeđene metode za autentifikaciju, uključujući i biometrijska rješenja.

U cilju pružanja jednostavnijeg iskustva onlajn plaćanja, Mastercard implementira Mastercard® Identity Check™, novu generaciju rješenja za autentifikaciju zasnovanu na EMVCo 3DS standardima koje potrošačima pruža besprijekorno iskustvo online plaćanja. Za veliki broj potrošača koji su se navikli na plaćanja na samo jedan klik, novo Mastercard rješenje osmišljeno je tako da smanji prekide tokom plaćanja. Identity Check također podržava SCA standarde usklađene sa PSD2 direktivom.

 ,,Digitalna trgovina i dalje raste brže od fizičke kupovine, i mada je ovo veoma pozitivan trend za onlajn trgovce, u isto vrijeme stavlja pritisak na njih da osiguraju da digitalne transakcije budu bezbjedne i jednostavne. Uspješno smo obavili prvu EMV 3DS transakciju u septembru. Sretni smo što ćemo naše Identity Check rješenje modernizovati korišćenjem EMV 3DS standarda i što ćemo koristiti metode za autentifikaciju u realnom vremenu kao što su dinamičke lozinke i biometrijska rješenja poput otiska prsta ili prepoznavanja lica i glasa, a sve sa ciljem da omogućimo sigurnije onlajn iskustvo koje odgovara budućnosti onlajn trgovine“, izjavio je Milan Gauder, direktor sektora usluga kompanije Mastercard za Evropu.

Kako bi se pripremila za uvođenje Mastercard® Identity Check ™ rješenja, kompanija Mastercard je sprovela rano testiranje rješenja, a rezultati su pokazali da novo rješenje dovodi do manjeg broja prevara, odbijanja transakcija i jednostavnijeg procesa autentifikacije korisnika. Ovo ne samo da je unaprijedilo korisničko iskustvo, već je dovelo i do povećanog profita za trgovce i banke izdavaoce.

,,Pošto digitalna trgovina postaje standard i novi regulatorni propisi stupaju na snagu, neophodna su inovativna rešenja koja bi osigurala da onlajn trgovci i dalje mogu da pružaju benefite svojim korisnicima. Sada kada imamo mogućnost razmjene 10 puta više podataka između trgovaca i banaka izdavaoca u poređenju sa trenutnim obimom autentifikacije, uključujući tu i nove mobilne mogućnosti, imamo za cilj da postavimo primjer dobre i sigurne autentifikacije” dodao je Gauder.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here