Australija prijavila Indiju zbog subvencija proizvođačima šećera

Australija je posegnula za pravnim mjerama protiv Indije pred Svjetskom trgovinskom organizacijom zbog subvencioniranja proizvodnje šećera koje je prouzrokovalo pad cijena na svjetskom tržištu i naštetilo australijskim proizvođačima. Australija se nada da će mjere za rješavanje međunarodnih trgovinskih sporova staviti tačku na indijske subvencije izvoznicima šećera.

222
A day laborer carries sugercane leaves during a harvest in a field in Taloda, Maharashtra, India, on Sundday, Jan. 17, 2016. Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg

Indijske godišnje subvencije uzgajivačima šećerne trske u posljednjih su šest godina čak desetostruko premašile dozvoljena ograničenja, navela je Federalna vlada Australije u pritužbi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Australija tvrdi da su subvencije dovele do povećanja indijske proizvodnje šećera od prosječnih 20 miliona tona do 35 miliona tona u ovoj godini, saopćio je indijski dnevnik Economic Times. Indijska podrška proizvođačima trebala bi, prema pravilima, iznositi najviše 10 procenata od vrijednosti proizvodnje, ali je od 2011. godine iznosila između 77,1 i 99,8 posto, s iznosima između 9,3 milijarde i 11,8 milijardi dolara, tvrdi Australija.

Indijski zvaničnici ranije su branili svoje postupke tvrdeći da je izvoz šećera iz Indije u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije, te da država poljoprivrednicima ne daje subvencije za inostranu prodaju, već za proizvodnju.  Australijski ministar trgovine Simon Birmingham, ipak, tvrdi da je globalna prezasićenost tržišta šećera direktna posljedica indijskih subvencija te da su prevelike zalihe za koje je Indija zaslužna doprinijele oštrom padu cijena šećera na svjetskom tržištu. Cijena šećera je u septembru dotakla najniži nivo u posljednjih deset godina te je na američkom tržištu iznosila 9,83 centi po funti, prema pisanju Associated Pressa.

Pozivanje na odgovornost

„Zabrinutost naše industrije smo u više navrata podijelili sa zvaničnicima vlade Indije i razočarani smo što naši upiti nisu bili razmatrani. Nije nam preostalo ništa drugo nego da stanemo u odbranu prava naših uzgajivača šećerne trske i proizvođača šećera te ćemo na predstojećem sastanku Komiteta za poljoprivredu Svjetske trgovinske organizacije, koji će biti održan krajem mjeseca, pokrenuti formalnu diskusiju s Indijom i drugim članicama Svjetske trgovinske organizacije u vezi s ovim problemom“, saopćio je sredinom novembra ministar Birmingham. Indija je drugi najveći proizvođač šećera u svijetu, odmah iza Brazila, a Australija je treći najveći izvoznik šećera u svijetu.

Australija je u dokumentu navela da Indija nije prijavila bilo kakve subvencije za uzgajivače šećerne trske ili proizvođače derivata šećerne trske još od 1995. godine kada je WTO nastao, ali dokazi koje je Australija samostalno prikupila dokazuju da su stvarne isplate proizvođačima nadaleko prevazišle ograničenja Svjetske trgovinske organizacije.

Zvaničnici indijske vlade, s druge strane, tvrde da indijske subvencije uzgajivačima šećerne trske i određene interne inicijative koje se tiču transporta ne krše pravila WTO-a. U svojoj analizi, Australija je posmatrala dešavanja na nacionalnom nivou, ali tvrdi da su prekoračenja još i veća kad se gledaju subvencije na nivou različitih indijskih država.

Visoki komesar Indije u Australiji, AM Gondane, ipak tvrdi da su subvencije koje je New Delhi obezbjeđivao proizvođačima „vrlo male“.

„Nismo zabrinuti ovim dokumentom koji je Australija dostavila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Radi se samo o istražnom dokumentu, a mi nismo veliki izvoznik“, izjavio je za The Australian, dodajući da bi indijski poljoprivrednici bez subvencija morali paliti svoje usjeve.

„Mi im dajemo subvenciju od 55 rupija, što je 1,20 dolara ili 1,10 australijskih dolara, po toni šećerne trske, što je jako malo“, naveo je Gondane.

Potez Australije protiv Indije prati poziv Sjedinjenih Američkih Država na transparentnost u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, za koju američki predsjednik Donald Trump prijeti da će je napustiti ukoliko se „ne postavi u red“. Zvanični Washington zahtijeva više transparentnosti i discipline od 164 članice Svjetske trgovinske organizacije, koje su dužne odmah prijaviti subvencije i druge mjere u vezi s trgovinom, kako bi se spriječilo da države sakrivaju nedopuštene prakse ili kršenje pravila. .

Svjetska trgovinska organizacija ne može primorati svoje članice da slijede pravila, već se oslanja na parnice u kojima članice trebaju približiti stajališta i uvesti promjene ukoliko su prekršile pravila. Australijski dokument nije početak zvanične trgovinske parnice, već upozorenje za Indiju te poruka drugim članicama WTO-a da provjere krše li pravila.

Značajni gubici

Šećerna industrija Australije pozdravila je potez Vlade nakon što je višemjesečni značajan pad cijena uzrokovao brojne probleme sektoru koji zapošljava 16.000 radnika. Domaći proizvođači šećera plaše se da će indijske subvencije za izvoz oko pet miliona tona viška šećera srezati profite i u godinama koje dolaze, potencijalno uzrokujući stotine miliona dolara gubitaka, saopćio je australijski ABC. Globalne cijene šećera zadržale su se ispod 400 dolara za tonu tokom australijske šećerne sezone 2018., što je daleko ispod troškova proizvodnje u ovoj zemlji.

Direktor Australijskog vijeća proizvođača šećera (ASMC) David Rynne mišljenja je da su indijske subvencije već dosad značajno koštale ekonomiju Australije te da je samo pitanje koliko gore može biti.

ASMC je zatražio od Vlade da nastavi sarađivati s drugim velikim izvoznicima šećera poput Brazila i Tajlanda kako bi se izvršio pritisak na Indiju, a Indiju je pozvao da uskladišti viškove svojih zaliha šećera dok se cijena ne oporavi, umjesto da ih nudi na već prezasićenom svjetskom tržištu. Izvršni direktor australijske kompanije MSF Sugar Mike Barry mišljenja je da je budućnost industrije ugrožena dugotrajnim niskim cijenama te da se to dijelom može zahvaliti potezima Indije.

Australijski poljoprivrednici proizvode četiri miliona tona šećera godišnje, iz oko 33 miliona tona šećerne trske koja raste na 380.000 hektara zemlje. Njihov profit gotovo u potpunosti zavisi od globalnih cijena šećera, budući da se oko 85 posto domaće proizvodnje šećera izvozi. Predsjednik asocijacije Canegrowers koja okuplja uzgajivače šećerne trske i proizvođače šećera Paul Schembri tvrdi da je bilo krajnje vrijeme da se Indiju prozove za njenu ulogu u problemima koje uzrokuje proizvođačima.

 

 

 

PREKOTamara Zablocki
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here