Super liga – pijani projekt bogatih klubova

Fudbalski svijet opet je potresla vijest o pokretanju evropske Super lige, zatvorenog takmičenja rezerviranog samo za najbogatije i najmoćnije klubove Starog kontinenta.

285

Ideja o pokretanju fudbalske Super lige postoji već godinama, ali sada je taj projekt pomalo nadrastao ideju i postaje stvarnost. Naime, u toku je najveće otkrivanje tajnih dokumenata u historiji sportskog novinarstva – njemački Spiegel je, pod imenom Football Leaks prikupio čak 70 miliona tajnih i/ili ilegalnih dokumenata koji svjedoče o raznim netransparentnim poslovima najvećih evropskih klubova sa krovnom fudbalskom organizacijom – UEFA. Između ostalih, jedan od dokumenata govori o navodnim planovima za tzv. evropsku Super ligu, koja bi naslijedila Ligu prvaka, a ujedinjavala bi najveće i najbogatije klubove Evrope. Prema Spiegelu, idejni začetnik je njemački prvak – Bayern, koji je planirao pripremiti teren za napuštanje Bundeslige. Dokumenti navode kako je najavljeni datum početka takmičenja 2021. godina.

Zatvorenu ligu po uzoru na košarkašku NBA ligu igrali bi Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern, Juventus, Chelsea, Arsenal, PSG, Manchester City, Liverpool i Milan kao osnivači, dok bi kao gosti prvu sezonu igrali i Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Inter i Roma. Stvorili bi takmičenje koje bi, barem prema imenima, bilo atraktivnije od Lige prvaka. Umjesto sadašnjeg formata nacionalnih liga i kontinentalnih kupova, najbolji evropski klubovi igrali bi svi zajedno u istoj ligi. Zamislite takmičenje u kojem je 16 momčadi iz pet najjačih evropskih liga. Svaki vikend derbi, svi najbolji igrači koncentrirani na jednom mjestu, nema više dosadnih utakmica…

Navodno, već je dogovoren i format samog takmičenja koji se sastoji od dvije faze. Prvo će se igrati po skupinama, a zatim na ispadanje. Super liga imat će i drugu ligu iz koje će najbolji klubovi ulaziti među elitu, odakle će najlošiji klubovi ispadati u drugi razred.

Bogati i ostali

Dodatno elitiziranje evropskog fudbala i osnivanje „lige bogatih“ nije nova ideja. O tome se spekuliralo u nekoliko navrata u posljednjih dvadesetak godina. Čelnik turskog velikana Galatasaraya Unal Aysal prije nekoliko godina izjavio je kako najveći evropski klubovi kuju plan za osnivanje Super lige. Aysal i predsjednik Juventusa Andrea Agnelli razgovarali su 2013. godine o mogućnosti ukidanja Lige prvaka i pokretanja zatvorenog takmičenja u kojem bi učestvovalo 20 velikih evropskih klubova.

Razlog za ovu ideju nameće se sam po sebi. Najveći klubovi uvjereni su da bi na taj način zaradili znatno više nego u trenutačnom formatu Lige prvaka. Zatvorenim sistemom takmičenja riješili bi se „gnjavaže“ hoće li zauzeti jedno od četiri ili tri mjesta u domaćem prvenstvu koja vode u Ligu prvaka. Kako američki kapital sve više prodire u evropski fudbal s njim dolaze i nove ideje imanentne američkom poimanju profesionalnog sporta, gdje su elitne lige najpopularnijih sportova zatvorene i garantiraju nastup svim klubovima bez obzira na ostvareni rezultat. Ideja o Super ligi u Evropi dozrijeva već godinama i čini se da je samo pitanje vremena kada će biti realizirana. Članovi elitnog kruga očito ne brinu previše šta će to donijeti ostalim klubovima koji će ostati izvan ekskluzivnog kluba, a zasigurno će izazvati još veće raslojavanje. Ako se ideja realizira, Liga prvaka će postati drugorazredno takmičenje kao što je to danas Evropska liga i donosit će puno manje novca. Televizije i sponzori sigurno će „pobjeći“ za najvećim klubovima, jer tamo gdje igraju Real, Barcelona, Bayern, Manchester United, Liverpool, Juventus, PSG, Milan ili Inter seli se i pažnja svjetske javnosti. To je jasno kao dan. U prijevodu to znači da, naprimjer, manji klubovi mogu zaboraviti na velike zarade od eventualnog plasmana u Ligu prvaka. Lako je zaključiti da će postojati elitna skupina klubova koja će pokupiti glavnu nagradu, dok će ostatku Evrope ostati mrvice. Time će se ionako golemi jaz između bogatih i ostalih dodatno produbiti. Neki bi rekli – ekonomska slika svijeta će se, dakle, samo preslikati na fudbal.

Protivnici ideje

Pa, ipak, naravno da im tako nešto neće proći bez odobrenja FIFA i UEFA, a što za sada nemaju.

“Ili si unutra ili si vani. Igrači koji ne igraju u organiziranom fudbalu ne igraju organizirani fudbal, a to onda uključuje sve, od nacionalnih liga i konfederativnih takmičenja do evropskog i svjetskog prvenstva”, jasno je kazao Gianni Infantino, predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA), koji je tako poručio svima da Super liga nije dobrodošla u fudbalsku porodicu.

Sudeći po izjavama predsjednika FIFA, Super liga nikada neće dobiti zeleno svjetlo od krovnih organizacija. Kako bi spriječili stvaranje novog natjecanja, iz FIFA su poručili kako će kažnjavati igrače koji će učestvovati u Super ligi ako ona i nastane.

Njegove riječi potvrdio je i direktor pravnih poslova u FIFA Alasdair Bell.

“Ako se odvojiš, odvojio si se. Ne možeš jednom nogom ostati unutra. To je generalni stav koji smo zauzeli, ali odvjetnici će o tome još dugo raspravljati. Svjetsko klupsko prvenstvo je odgovor na bilo kakvo pokretanje neovisnih liga”, zaključio je Bell.

Vijest o mogućem pokretanju fudbalske Super lige u kojoj bi igralo 16 najbogatijih klubova u Evropi, izazvala je i snažno protivljenje Udruženja evropskih liga (EL) koje predstavlja 25 domaćih liga, uključujući englesku Premier ligu, Bundesligu i špansku La Ligu.

“Evropske lige oštro se protive stvaranju bilo kojeg zatvorenog i franšiznog stila Super lige. Domaći fudbal je srce igre širom Evrope za igrače, klubove i navijače”, poručili su predstavnici vodećih evropskih liga.

Oni smatraju kako bi pokretanje Super lige imalo ozbiljne i trajne implikacije za dugoročnu održivost profesionalnog fudbala u Evropi. Lige podržavaju evropski sportski model temeljen na piramidalnoj strukturi kojem su u osnovi promaknuća i ispadanja.

Evropska liga nedavno je predstavila vlastite prijedloge za reformu evropskih klupskih takmičenja u razdoblju od 2021. godine, a koja bi trebala osigurati ravnomjerniju raspodjelu prihoda.

Super liga, još uvijek nepostojeće fudbalsko takmičenje, neprijatelja ima i u čelnom čovjeku La Lige Javieru Tebasu.

Tebas je žestoko napao ideju, kao i one koji uporno zagovaraju rješenje da se najmoćniji fudbalski klubovi izdvoje i osnuju vlastito takmičenje.

“Super liga bi bila kraj La Lige, ali i Lige prvaka. Super liga je nešto poput pijanog projekta koji napraviš u kafiću u pet ujutro, to je projekt nekolicine predsjednika velikih klubova”, istaknuo je Tebas skeptičan kakvu bi budućnost imalo to takmičenje.

“Na prvu se ideja čini sjajnom, ali veliki klubovi poput Bayerna ili Real Madrida svoju su slavu stekli upravo dominacijom u nacionalnoj ligi, osvajanjem domaćih prvenstava – to je njihova historija. Neke će se ekipe u Super ligi naći na devetom ili desetom mjestu. Mislite da je Real – Manchester United super utakmica, ali to može biti dvoboj jedanaeste i desete momčadi lige. Baš me zanima koliko bi navijača ostalo nakon pet godina”, dodao je Tebas ističući da Liga prvaka treba ostati kakva jeste, a zagovornike Super lige upozorio je da takmičenje uopće ne bi donosilo prihode kakvima se nadaju.

 

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here