Dana 15. novembra potpisana je zajednička deklaracija o jačanju ekosistema tehnološkog poduzetništva u Srednjoj i Istočnoj Evropi i Zapadnom Balkanu od strane organizacija koje predstavljaju startupe iz navedenih regija, među kojima je i SPARK.

Digitalna revolucija nudi velike mogućnosti za rast i inovacije u obje regije, koje imaju veliki potencijal, kao što je velik broj talentiranih ljudi s jakim IT vještinama, dinamično rastuću startup zajednicu i brzo poboljšanje infrastrukture i povezanosti, kao i blizinu velikim tržištima.

Startupi osobito mogu pomoći transformaciji lokalnih privreda i društava u obje regije, a istodobno stvarati visokokvalitetna radna mjesta. Međutim, startupi se i dalje suočavaju s izazovima koji ih sprečavaju da ostvare svoj puni potencijal kao što su fragmentacija podrške, birokracija i nedovoljan broj investicija. Zato je potreban kooperativni napor kako bi se poboljšali startup ekosistemi u obje regije, osiguralo okruženje prilagođeno inovacijama i omogućilo digitalnim startupima i malim i srednjim preduzećima povećanje i učestvovanje na digitalnom jedinstvenom tržištu EU.

Deklaracija je potpisana u sklopu ovogodišnjeg Startup Europe Summita, godišnjeg evropskog okupljanja inovatora i investitora. Potpisnici Deklaracije sada će sarađivati kako bi uspostavili snažnije veze između različitih startup čvorišta u pojedinim zemljama, potaknuli veću saradnju i specijalizaciju, te povezali startup ekosisteme spomenutih područja sa zrelijim evropskim ekosistemima zbog njihove stručnosti i resursa.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here