Bilo je predobro da bi potrajalo. Tek što je konačno počeo pokazivati kakvo-takvo fudbalsko umijeće i postigao dva gola na pripremnoj utakmici Central Coast Marinersa, čini se da je fudbalska avantura atletičara Usaina Bolta u tom australskom klubu došla kraju. Zapelo je, vjerovali ili ne, na novcu. Klub je najbržem čovjeku svijeta ponudio ugovor od 150.000 dolara, što se čini vrlo korektnom ponudom za nekoga bez fudbalskog iskustva, a iz kampa 32-godišnjeg sprintera tražili su čak 20 puta više – tri miliona dolara.

Svi ti pokušaji

Govorio je godinama da će se oprobati u fudbalu, san mu je bio Manchester United, pokušavao je preko zajedničkog sponzora Pume da dođe do dresa Borussia Dortmunda, ali je jasno da je to bila šala, odnosno dobar marketinški trik za sve.

“San mi je da potpišem za Manchester United. Ako u Borussiji kažu da sam dobar, onda ću trenirati kao nikad do sad”, kazao je svojevremeno Jamajčanin. Poznato je i njegovo prijateljstvo sa legendardnim trenerom Uniteda Alexom Fergusonom.

“Razgovarao sam sa njim i rekao mu da kaže koju dobru riječ o meni. Poručio mi je da će, kao budem u formi i spreman, vidjeti šta može da učini za mene”, govorio je Bolt. Ljubav prema Crvenim vragovima s Old Trafforda ima veze s Boltovim sportskim herojima.

“Bio sam baš veliki navijač Rutgerusa van Nistelrooya. Njegovi golovi su jedan od najvećih razloga što sam počeo da navijam za Manchester United. Obožavao sam da ga gledam kako igra”, rekao je Bolt.

Sa Crvenim vragovima na kraju je zaigrao na humanitarnoj utakmici Soccer Aid na Old Traffordu i to kao kapetan momčadi Ostatka svijeta protiv Engleske. Na toj se utakmici našao u raznim situacijama. Poništili su mu gol zbog zaleđa (ko bi rekao da će biti brži od protivničke obrane), jedan dobar udarac iskosa prohujao je milimetar od vratnice, a naposljetku je ipak zabio penal u raspucavanju. Samo nekoliko dana kasnije odigrao je još jednu humanitarnu utakmicu protiv francuske šampionske momčadi iz 1998. godine, čak je i djelovao poprilično opasno na desnom krilu te jednom prilikom natjerao Bernarda Lamu na izvrsnu intervenciju. Mora da mu je to vrijeme s omiljenom momčadi godilo, jer je to otprilike najbolje što je pokazao u klubovima s kojima je trenirao.

Čovek koji je osvojio osam zlatnih olimpijskih medalja u atletici, u martu je čak i bio na probi u Borussiji, ali nije dobio ugovor. Sudeći prema komentarima iz ovog kluba, sprinteru treba još dosta iskustva da bi mogao zaigrati s velikim dečkima.

“Mislim da je talentiran, ali kad pokuša igrati na višoj razini, jasno je da mora još puno raditi. Građen je za atletiku, a ne za fudbal. Dobro smo se zabavili, ali pričati o nekoj ozbiljnoj karijeri… “, iskren je bio trener dortmundske Borussije Peter Stöger.

Bolt je nešto ranije pokušavao i u norveškom Stromsgodsetu s kojim je trenirao sedam dana i dobio 20-ak minuta igre u prijateljskoj utakmici protiv norveške U19 reprezentacije. Imao je priliku zabiti glavom iz blizine, ali vrlo loše je reagirao…

Krajem januara trenirao je i s Mamelodi Sundownsima iz Južnoafričke Republike (Pretorije) koji se takmiči u najvišem rangu južnoafričkog fudbala, a tada se pojavila i fotografija sa dresom i zvanična poruka ovog kluba – “Fudbal više nikada neće biti isti”. Cijeli svijet je pomislio da će potpisati ugovor s njima, ali oni su ga samo iskoristili kako bi se pročulo za njih po svijetu. Ipak, Bolt je u oktobru debitirao na drugom kraju svijeta, u australijskim Central Coast Marinersima u predsezonskoj prijateljskoj utakmici protiv lokalne amaterske momčadi.

Nije šala

Debitirati kao profesionalni fudbaler za Central Coast Mariners, klub koji igra u prvoj australskoj diviziji, za nekadašnjeg sprintera s višestrukim svjetskim rekordima bila je prava prilika da u konkurenciji po mjeri pokaže što zna. Zaigravši 20 minuta u prijateljskoj utakmici Bolt je ostvario svoj san.

“Ono što tražimo od njega nije radio godinama. Igrao je fudbal kao sportista između atletskih mitinga pa ima osnovne vještine, ali treba ih pokazati u punoj brzini, u kakvoj mi to radimo”, rekao je trener australskog prvoligaša Mike Mulvey. Marinersi su slavili u utakmici protiv Central Coast Selecta sa 6:1, a Bolt je ušao u igru u 70. minuti te imao prilično skromnu izvedbu, našavši se nekoliko puta i blizu prilike za pogodak.

Nakon završetka utakmice, izjavio je kako je zahvalan Marinersima za ”priliku” da zaigra profesionalni fudbal i pokazao spremnost za poboljšanje svoje igre prije nego što je počela australska A-liga 19. oktobra.

“Nisam naviknut na ubrzavanje, trčanje gore-dolje, promjene smjerova, to mi je najveći izazov. Najvažnije mi je ući u formu i imati što više dodira s loptom. Što više igram, ugodnije se osjećam”, iznio je jamajčanski sprinter svoja iskustva.

Ko bi rekao da će najbržem čovjeku na svijetu najveći problem u fudbalu biti – brzina. On je valjda mislio da je dovoljno na svom krilu čekati loptu u prostor i onda se u punom sprintu pravolinijski sjuriti u kazneni prostor i svladati golmana jedan na jedan.

Za australsku ekipu Central Coast Mariners potom je na prijateljskoj utakmici protiv drugoligaša Macarthur South West Uniteda u Sydneyju postigao dva gola, a njegov tim je slavio sa 4:0.

Najbrži čovjek na svijetu pobjegao je obrani i pogodio uz stativu za 3:0 u 55. minuti. Posrećilo mu se i kad su se spetljali obrambeni igrač i golman, a mreža je ostala nebranjena.

“Na utakmici sam napravio nekoliko grešaka, ali sam presretan i ponosan što sam postigao dva gola. Posljednjih mjeseci dosta sam napredovao”, kazao je Bolt.

Pa, ipak, nakon što je završio probu u ovom fudbalskom klubu, postoji zastoj u pregovorima oko finansijskih zahtjeva za potpis ugovora.

Koliko vrijedi

Problemi u fudbalskoj karijeri Usaina Bolta počeli su prije nego što je i potpisao profesionalni ugovor za Central Coast Mariners. Nakon dva gola koja je postigao u odigranom prijateljskom meču trener australijske ekipe Riki Sims potvrdio je da je Boltu ponuđen ugovor. Upravo su ponuđeni uslovi od strane ovog kluba ono što predstavlja problem, a agent legendarnog sprintera odbio je punudu vrijednu 150.000 dolara. Bolt bi bio zadovoljan ugovorom od tri miliona, što djeluje neprihvatljivo za Marinerse. Dok se situacija između uprave i zastupnika osmostrukog olimpijskog šampiona ne riješi Bolt neće moći da trenira sa ekipom, a to je i potvrđeno iz kluba.

“Da bismo osigurali da se ekipa nesmetano priprema za utakmicu sa Melburn Cityjem, Usain Bolt neće trenirati sa ekipom, ako se klub i on ne dogovore oko uslova i ozvaniče dogovor”, rečeno je iz kluba.

Međutim, nisu finansije jedini problem, ni trener Mike Mulvey nije oduševljen idejom da pretpostavlja amatera ozbiljnim fudbalerima.

“Zar stvarno mislite da bi se mogao izboriti za mjesto u našoj ofanzivnoj trojci? Dosta smo dobri u tom dijelu terena”, rekao je trener još i prije nego što je saznao da je klub Munji ponudio ugovor.

Mulvey je već napomenuo kako smatra da je Bolt daleko od kvalitete potrebne za australsku prvu ligu i ne želi kompromitirati rezultate zbog marketinškog cirkusa. Još se ne zna što će dalje biti s Boltom, koji je u međuvremenu odbio ponudu dvogodišnjeg ugovora kluba s Malte. Izvjesno je samo da neće tek tako dobiti priliku u prvoj momčadi nekog ozbiljnog kluba.

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here