Nakon najava grupacije MHP o strateškom preuzimanju grupacije Perutnina Ptuj, uprava potencijalnog novog vlasnika je zajedno sa upravom Perutnine Ptuj, održala sastanak sa uzgajivačima peradi kompanije Ptuj. Perutnina Ptuj je predstavila svoja očekivanja potencijalnom novom vlasniku. Uprava kompanije MHP je predstavila viziju i planove za dalji razvoj Perutnine Ptuj koji se tiču širenja proizvodnje i investicija za uzgajivače prema postojećem poslovnom modelu. Nakon sastanka, posjetili su jednog od farmera koji je certificirani uzgajivač po modelu prijateljskog uzgoja peradi.

“Za dalji razvoj i održavanje konkurentnosti na zahtjevnom globalnom tržištu, Perutnina Ptuj treba snažnog strateškog partnera u industriji, koji je spreman da ojača postojeći poslovni model, uloži u razvoj i tehnologiju i dalje razvija snažne brendove koje kompanija već ima,”rekao je Tibor Šimonka, predsjednik uprave Perutnine Ptuj.

Dr. John Rich, nominalni direktor grupacije MHP je istakao da MHP želi da investira oko 200 miliona eura u narednih četiri do pet godina, uglavnom u proizvodne pogone Perutnine. Investicije će omogućiti nadogradnju opreme i tehnologije na najviši nivo u industriji: obnova, modernizacija i proširenje uzgojnih kapaciteta sa uzgajivačima i jačanje razvoja u skladu sa smjernicama za održivi rad i podršku lokalnim zajednicama. Također će uložiti u razvoj prepoznatljivih brendova Perutnine Ptuj.

Dr. John Rich je direktno odgovarao na pitanja uzgajivača: “Održaćemo već uspostavljeni model vertikalne integracije, od uzgajanja peradi domaćih farmera, do proizvodnih pogona i prodajnih mreža. Naš poslovni model je također zasnovan na totalnoj vertikalnoj integraciji od farme do viljuške, gdje se ništa ne prepušta slučaju.”

MHP namjerava da ojača odnose sa svim učesnicima koji su pomogli da se kompanija izgradi, kao i jakim i veoma popularnim brendovima Perutnine Ptuj, uključujući i trenutnu upravu, uposlenike, uzgajivače i druge poslovne partnere u regiji.

Između ostalog, Dr. Rich je također naglasio da meso i mesne prerađevine MHP prate najviše međunarodne standarde kontrole kvalitete i da njihov cilj nije da uvoze meso proizvedeno u Ukrajini u Sloveniju i druga tržiša regije. Sa najavljenim investicijama, namjeravaju da ojačaju i razviju uzgoj i proizvodnju u Sloveniji i zemljama gdje Perutnina Ptuj ima uspostavljenu proizvodnju. Uvjereni su da će sa investicijama u Sloveniji moći povećati prodaju proizvoda Perutnine Ptuj na postojećim tržištima kao što su Slovenija, Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, dok u isto vrijeme traže nove potencijalne prilike na drugim tržištima, posebno na tržištima zapadne Evrope.

Planovi za razvoj uzgoja peradi u Ptuju su uzgajivači dočekali sa oduševljenjem: Drago nam je da smo se nakon prezentacije potencijalnog novog vlasnika Perutnine Ptuj također sastali sa upravom MHP, koja je predstavila svoju viziju razvoja Perutnine Ptuj i investicija u živu proizvodnju. Posebno smo zadovoljni garancijama za dalji razvoj i širenje uzgoja peradi u Sloveniji, rekao je Andrej Tkalec, direktor Perutninske zadruge Ptuj.

MHP je već dobio odobrenja regulatorskih agencija u Austriji, Makedoniji, Srbiji i Rumuniji. Samo se čeka na potvrdu Slovenske agencije za zaštitu tržišnog takmičenja.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here