Pripremila: Tamara Zablocki

Većina britanskih kompanija će do decembra implementirati svoje rezervne planove pripreme za razorni Brexit ukoliko dotad ne bude pojašnjeno na koji način će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju, pokazalo je ispitivanje rađeno u septembru i oktobru među najvećim poslodavcima na Ostrvu. Konfederacija britanske industrije (CBI), najveće udruženje poslodavaca u Velikoj Britaniji, naglasilo je da rezultati ispitivanja pokazuju na koji način izostanak dogovora u pregovorima Londona i Brisela ugrožava radna mjesta, investicije i ekonomski rast u ovoj zemlji.

Selidba lanca snabdijevanja

CBI je apelovalo na britanski politički vrh da održi što je moguće bolje odnose s Evropskom unijom nakon Brexita u martu naredne godine, ali britanska premijerka Theresa May nije pristala na optimalnu opciju za poslodavce, a koja bi značila trajni ostanak u zoni bescarinske trgovine s Evropskom unijom. May dosad nije uspjelo postići dogovor s evropskim kolegama o budućim trgovinskim odnosima, a naredni sastanak dviju strana trebao bi biti održan sredinom decembra, premda nije isključena ni mogućnost novembarskog susreta.

Većina britanskih kompanija ne želi više čekati već se samostalno pripremaju za negativne posljedice koje će mogući Brexit „bez sporazuma“ donijeti. Rezultati istraživanja CBI-ja pokazali su da 39 posto od 236 kompanija obuhvaćenih ispitivanjem namjerava u novembru provesti svoje rezervne planove, koji uključuju i smanjenje broja radnih mjesta, prilagođavanje lanaca snabdijevanja izvan Velike Britanije i povećanje zaliha, ukoliko ne budu jasniji planovi o budućnosti poslije Brexita. Još 24 posto kompanija navelo je da će to učiniti u decembru, dok je 19 posto kompanija obznanilo da je već počelo implementirati rezervne planove. Osam posto ispitanih kompanija istaklo je da je Brexit već dosad ostavio negativne posljedice na njihove investicione odluke, objavio je CBI.

Ukratko, oko 80 posto britanskih kompanija obuhvaćenih istraživanjem planira svojeručno pokušati spriječiti ili makar svesti na najmanju moguću mjeru moguće razorne posljedice „tvrdog Brexita“ na trgovinu i protok kapitala preko la Manchea. Britanski proizvođači, najprije oni na sjeveru Engleske i dijelovima Walesa, već tragaju za unosnim prilikama za izvoz u slučaju da pregovori o Brexitu nastave ići slijepom ulicom.

Naime, pregovori između Velike Britanije i Evropske unije zapali su u ćorsokak najvećim dijelom zbog pitanja kako održati otvorenu granicu između Republike Irske, članice Evropske unije, te Sjeverne Irske koja je sastavni dio Ujedinjenog Kraljevstva. Evropska unija želi da granica s Irskom ostane otvorena nakon Brexita, za šta britanski torijevci kažu da će diskreditovati čitavu poentu Brexita, a koja je vraćanje kontrole nad državnom granicom u ruke Velike Britanije. EU je potom predložila da irska granica ostane otvorena, ali da London može uvesti ograničenja na kretanja ljudi i kapitala preko Irskog mora. Demokratska unionistička partija, članica vladajuće koalicije Therese May, na to je rekla da neće tolerirati prepreke u trgovini između Sjeverne Irske i ostatka Velike Britanije.

Investicije će sačekati

CBI navodi da je oprez u vezi s problemom irske granice, uz druge probleme vezane za Brexit, natjerao britanske kompanije da povjeruju kako nema alternative Brexitu „bez sporazuma“. Konfederacija je saopćila da je 80 posto kompanija obuhvaćenih istraživanjem navelo da je već revidiralo svoje investicione planove usljed sporog napretka pregovora o uslovima Brexita, uzimajući u obzir rizike izlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez dogovora.

Samo trećina britanskih kompanija navela je da namjerava povećati svoje investicije u proizvodne pogone i mašine, što je rekordno nizak procenat u pet posljednjih godina, prema istraživanju koje su proveli Udruženje proizvođača (EEF) i Santander banka, piše Guardian. Na investiranje su najmanje spremne male kompanije: čak tri četvrtine malih kompanija reklo je da planiraju smanjiti troškove u naredne dvije godine. „Ove brojke pokazuju sve veći jaz između investicija za koje proizvođači znaju da ih trebaju napraviti i prepreka s kojim se suočavaju nastojeći implementirati te investicije“, naveo je vodeći ekonomist EEF-a Lee Hopley. EEF je naveo da su članice Udruženja „oštro stale na kočnicu“ planova o investicijama.

Britanski proizvođači već se neko vrijeme spremaju za tešku jesen, usljed sve bližeg roka za dogovor o uslovima Brexita, ali i rata carinama koji se odvija između SAD i Kine. Redovno godišnje istraživanje koje su EEF i Santander banka proveli u augustu ispitujući 232 kompanije pokazalo je sve rašireniji strah od uticaja tenzija u globalnoj trgovini, kao i da je Brexit značajniji faktor za odgađanje investicija nego što je to bio godinu dana ranije. Novi podaci otkrili su da kompanije namjeravaju sačekati s investicijama u visokotehnološku opremu i širenje proizvodnih pogona fabrika. Više od polovine kompanija, 51 posto njih, navelo je da će prolongirati planove o investiranju u mašine dok ne budu jasniji uslovi Brexita, a 36 posto je obustavilo planove o investicijama u izgradnju.

Nacionalne brojke pokazale su da su britanske kompanije iz svih sektora smanjile investicije tokom drugog kvartala 2018., što je četvrti kvartal zaredom u kojem je vidljiva nespremnost kompanija na veće troškove. Izvještaj EEF-a potvrđuje ranija predviđanja da proizvođači više ne mogu zanemariti troškove Brexita. Pregled stanja koji je u julu napravila Konfederacija britanske industrije otkrio je da, bez obzira na manjak obučenih radnika te probleme s kapacitetom, kompanije dodatno režu troškove za razvoj proizvoda i obuku zaposlenih na nivou koji u Velikoj Britaniji nije bio viđen još od 2009., godine najdublje recesije. EEF je u augustu upozorio da je britanska proizvodna industrija prema nivou proizvodnje pala na deveto mjesto u svijetu, iza Francuske.

„Razumljivo je da u trenutnim nestabilnim političkim i ekonomskim uslovima u Velikoj Britaniji proizvođači s oprezom pristupaju odlukama o investicijama. Važno je da kompanije daju prednost investicijama koje će se pozitivno odraziti na njihovu konkurentnost, produktivnost te proširiti njihovu tržišnu bazi u i izvan Evropske unije“, izjavio je za Guardian Paul Brooks, direktor proizvodnje za Veliku Britaniju u Santanderu. Brojke pokazuju da bi proizvodni sektor mogao ostati u recesiji i u posljednjem kvartalu 2018. godine, a niz velikih industrijskih imena čije je prisustvo u Velikoj Britaniji od iznimne važnosti, između ostalih i Airbus, BMW i Jaguar Land Rover, upozorili su da bi razorni Brexit prouzrokovao ozbiljnu štetu njihovom djelovanju.

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here