predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić

Privredna komora Federacije BiH i kompanija Polimac d.o.o, u saradnji s italijanskom inžinjerskom kompanijom SWS Engineering SPA, organizirali su B2B susrete i predavanje o temi “Primjena BIM-a u projektovanju i građevinarstvu”.

Na predavanja i susrete u Privrednog komori u Sarajevu pozvane su bh. inžinjerske i građevinske kompanije, a kako je Feni kazao predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić, cilj projekta je okupljanje domaćih privrednih subjekata koji se bave projektovanjem i izvođenjem projekata u građevinarstvu, te razmjena iskustava s partnerskom kućom iz Italije u korištenju BIM modela.

“BH. kompanije već koriste ovakve vrste softvera, međutim potrebno je izvršiti reviziju, da kroz nova saznanja dođemo do optimizacije procesa. Potpuno korištenje BIM modela vodi ka tome. Riječ je o savremenim programima koji se po nivoima nadovezuju jedan na drugi, od projektovanja do predaje objekta. Bh. kompanije koriste određene segmente ovakvog modeliranja, a mi s kompanijom iz Italije želimo prikazati najbolje primjere ove vrste modeliranja”, rekao je Jašarspahić. 

Tržište primjene BIM-a (Building Information Modeling) brzo raste u gotovo svim evropskim zemljama, tako da će se ovaj trend nastaviti, pa čak i ubrzati u narednim godinama.

Predstavnici kompanije SWS Engineering Spa i njeni BIM praktičari približit će prisutnima pristupe, tehnike i strategije primjene BIM tehnologije kojima su prevazišli izazove u tunelogradnji, mostogradnji, cestogradnji, građevinarstvu, te time olakšali procese projektovanja, izgradnje i doprinijeli formiranju pouzdane osnove u donošenju odluka.

Generalni direktor kompanije SWS Engeneering SPA Paolo Cucino naglašava da je ova kompanija prisutna u sjevernoj Evropi i Americi, a sada želi proširiti područje djelovanja i  na istočnu Evropu.

“Naša kompanija mnogo ulaže u istraživanje i razvoj tehnologije, a sada želimo našim partnerima predstaviti napredak i saznanja koja smo ostvarili u BIM-u. Ova tehnologija je veoma rasprostranjena na industrijskom tržištu, a želimo njenu veću primjenu i u drugim segmentima građevinarstva. Želimo biti prisutni u BiH i drugim zemljama istočne Evrope, prenositi naše znanje i iskustva i sarađivati s lokalnim kompanijama”,  objasnio je Cucino.

Mehmed Polimac, generalni direktor kompanije “Polimac Company”, koja ima ekskluzivni ugovor s kompanijom SWS Engeneering SPA, ističe da italijanska kompanija u BiH nije došla da bi konkurisala domaćim kompanijama, već da pronađe partnere.

“Ovo je velika prilika za domaće kompanije, SWS je tu da se poslovno poveže s bh. kompanijama. Organizovali smo zajedničke susrete predstavnika nekoliko bh. kompanija sa SWS-om, na kojima će imati priliku da se upoznaju s radom i eventualno dogovore nešto više”, rekao je Polimac.

BIM je inteligentni proces zasnovan na 3D modelu koji arhitektama, inžinjerima, ali i  građevinskom sektoru pruža uvid i alate za efikasnije planiranje, projektovanje, izgradnju i upravljanje objektima i infrastrukturom.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here