Britanski investicioni fond BC Partners potpisao je sporazum o kupovini većinskog udjela u vodećem medijskom i komunikacijskom provajderu u jugoistočnoj Evropi – United Grupi – od američkog KKR-a.

Finansijski uslovi transakcije nisu objavljeni, dok američki mediji pišu da vrijednost ugovora iznosi 2,6 milijardi eura. KKR će zadržati manjinski dio dionica.

U posljednjih 18 godina, United grupa je svoje prisustvo proširila kroz organski rast i akvizicije i sada zapošljava više od 3.400 ljudi i pruža usluge za više od 1,8 miliona domaćinstava.

Oduševljeni smo menadžerskim timom UG i podrškom KKR-a u budućem rastu kompanije. UG se odlikuje visokim kvalitetom, uz difuzne karakteristike rasta, vodeću infrastrukturu, raznolik sadržaj i lojalne korisnike“, izjavio je Nikos Stafonulos, partner u BC Partners.

United u BiH je vlasnik najvećeg kablovskog operatera Telemacha, a posjeduje u regionalnu televiziju N1, Pink BH i nekoliko manjih kablovskih operatera.

Glavni savjetnik United Grupe Steve Leroy je, nakon potpisianja ugovora sa BC Partnersom, izjavio da kompanije nastavljaju sa svojim strateškim planovima i investicijama i da je to dobar znak za jugoistočnu Evropu.

Zadržavamo menadžment, kompanije nastavljaju sa svojim strateškim planovima, nastavljamo naš sjajan rad. Dobra vijest za kompanije, članice grupe, je da imamo jako dobrog novog investitora, uz naravno podršku prethodnog investitora, koji zadržava značajan manjinski udio. Nastavićemo sa investicijama, sa ulaganjima u program koji gledaoci vole, naravno uz ekspertizu i strategije KKR-a”, izjavio je Leroy.

BC Partners je vodeća međunarodna investiciona firma sa više od 18 milijardi eura vrijednosti u poslovima sa privatnim kapitalom i kreditima. Osnovana je 1986. godine i već tri decenije ima aktivnu ulogu u razvoju evropskog otkupnog tržišta.

Danas, rukovodstvo BC Partners radi na tržištu kao integrisani tim u kancelarijama u Sjevernoj Americi i Evropi.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here