Na konferenciji “Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama zapadnog Balkana” koja će sutra biti održana u Frankfurtu, četvrti put će se susresti njemački kupci roba i usluga s potencijalnim dobavljačima iz zemalja regije.

Iz Prestavništva njemačke privrede u BiH naveli su da se Bosna i Hercegovina opet nalazi u samom vrhu zemalja regije s najkvalitetnijim dobavljačima.

Podsjećaju da ta inicijativa nudi platformu za spajanje njemačkih kupaca roba i usluga sa dobavljačima iz zemalja zapadnog Balkana u okviru B2B susreta, te da je više od 70 prijavljenih njemačkih kompanija prethodno imalo mogućnost da po kvalitativnim kriterijima ocijeni kompanije iz zemalja regije.

Najbolje ocijenjene kompanije će potom imati priliku da putuju na konferenciju u Frankfurt.

Projektni menadžer Prestavništva njemačke privrede u BiH (AHK) Sanjin Purgić istakao je da je iz BiH vladao veliki interes i u 2018., te da se za učešće u projektu prijavilo više od 110 bh. kompanija od kojih je priliku za B2B-razgovore u Frankfurtu dobila 51 kompanija.

Ukupno je iz zemalja zapadnog Balkana pozvano 160 kompanija na razgovore u Frankfurt, a dvije najbolje ocijenjene kompanije dolaze iz Bosne i Hercegovine – Ćićak Međugorje i SIK Mostar.

Zamjenik direktora AHK Sarajevo Martin Gaber rekao je da je zapadni Balkan za njemačke kompanije i dalje veoma interesantno tržište dobavljača, a naročito za metaloprerađivački sektor, dobavljački sektor za autoindustriju, sektor prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i za elektro i elektronski sektor.

Gaber je bosanskohercegovačkim kompanijama poželio puno uspjeha pri vođenju razgovora s njemačkim patnerima, saopćeno je iz Prestavništva njemačke privrede u BiH.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here