Plantaže proslavile 55 godina postojanja, kao jedan od napoznatijih brendova Crne Gore, kompanija koja izvozi svoja vina u preko 40 država svijeta.

Kompanija Plantaže, osim što je jedan od najvećih izvoznika i zapošljava 1,2 hiljade radnika, uspostavlja nove standarde i prepoznaje značaj povezivanja poljoprivredne proizvodnje sa kulturom i turizmom, ocijenio je  predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

On je na svečanoj akademiji povodom proslave jubileja 55 godina postojanja Plantaža, u vinskom podrumu Šipčanik, kazao da proslaviti 55 godina predstavlja uspjeh sam po sebi.

„Plantaže nijesu samo kompanija u kojoj stalno ili povremeno radi 1,2 hiljada ljudi, niti samo jedan od najvećih izvoznika, već firma koja uspostavlja nove standarde i koja se sve više povezuje s naukom i istraživanjem“, rekao je Đukanović.

On je kazao da su Plantaže, tokom prethodnih 55 godina, dale značajan doprinos razvoju vinske kulture.

„Svakako nije slučajno što je 13. jul utkan u naziv kompanije. To je datum koji predstavlja simbol naše slobode i borbe za uzvišene crnogorske vrijednosti“, poručio je Đukanović.

On je dodao da su na čelu kompanije ljudi koji imaju viziju. „Pored tradicionalne proizvodnje vina i rakije, podizanje zasada maslina i breskvi, okretanje ka proizvodnji novih proizvoda i jačanje brenda dio su vaše korporativne vizije“, saopštio je Đukanović.

Izvršna direktorica Plantaža, Verica Maraš, kazala je da su u kompaniji ponosni na 55 zlatnih godina, jer je preduzeće danas nesumnjivo potvrđen, izgrađen, jedinstven i najpoznatiji brend Crne Gore.

„Ponosni smo jer smo uspjeli da u svim ovim godinama oko 700 porodica stalno zaposlenih radnika i oko 1,2 hiljade zaposlenih na povremenim poslovima žive od svog rada i svojih primanja u kompaniji“, rekla je Maraš.

Ona je dodala i da su ponosni jer su Plantaže kompanija koja u svom poslovanju konstantno ostvaruje profit.

„Za posljednjih deset godina ostvarili smo prihode od preko 350 miliona eura i profit od 30 miliona eura. Izvoz za posljednjih deset godina prelazi cifru od 180 miliona eura, pri čemu je od prodaje naših vina država u robnoj razmjeni sa inostranstvom ostvarila sufcit u iznosu od 140 miliona eura“, precizirala je Maraš.

Prema njenim riječima, Plantaže su u posljednjih deset godina investirale u razvojne projekte preko 40 miliona eura.

„Plantaže su danas poslovni gigant koji je preživio sve društvene turbulencije i sistemske transformacije“, smatra Maraš.

Predsjednik Odbora direktora kompanije, Veselin Vukotić, kazao je da su Plantaže nešto neobično u Crnoj Gori.

„To je neobična kompanija, neobična organizacija, neobičan ambijent. Neobična je, jer nikada nikome nije bila teret. Neobični smo ,jer smo dugo u vrhu i među najboljima, ne samo u Crnoj Gori, nego i šire“, kazao je Vukotić, dodajući da je i on startovao svoj radni vijek kao fizički radnik u Plantažama.

Plantaže su, kako je ocijenio, kompanija čiji se kapital procjenjuje na blizu 100 miliona eura. Vukotić je rekao da iz kompanije niko nije pošao nezadovoljan – od radnika do direktora.

„Plataže su danas jedna zdrava proizvodna kreativna firma koja ulaže u razvoj i u svoju viziju i koja se bori na međunarodnom tržištu. Plantaže su značajna štamparija eura u Crnoj Gori“, poručio je Vukotić.

Ambasador Crne Gore u Srbiji, Branislav Mićunović, saopštio je da je sorta majka vina, zemljište mu je otac, a klima sudbina.

„Zato se vino Plantaža razlikuje od drugih, jer sva potiču sa jednog mjesta i iz jednog vnograda na Ćemovskom polju, u kojem dominiraju crnogorske autohtone sorte“, zaključio je Mićunović.

Vinarija 13. Jul Plantaže je povodom 55 godina svog rada  priredila veliki koncert Gorana Bregovića i njegovog orkestra pod nazivom „Tri pisma iz Sarajeva“ u jedinstvenom ambijentu vinograda Ćemovsko polje u Crnoj Gori, koji se održao 13. Jula.

Sarajevski muzičar je na impozantnoj bini pripremio energičnu atmosferu koja je karakteristična za njegove nastupe, a u kojoj su mnogobrojni gosti vidno uživali. Gosti su mogli uživati i u poznatim probranim sortama vina koja dolaze iz nadaleko čuvenih podruma vinarije 13. Jul Plantaže. Događaj je održan u jednom od najvećih vinograda u Evropi koji se kod Podgorice prostire na površini od 2.300 hektara i iz čijeg grožđa su došla najbolja vina sa crnogorskog podneblja.

Album „Tri pisma iz Sarajeva“

Muzički projekat „Tri pisma iz Sarajeva“ je inspirisan trima religijama – Hrišćanstvom, Islamom, Judaizmom i različitim načinima na koji se svira violina u svakoj od tih kultura – klasičnim, orientalnim i klezmerskim. Spajajući ove potpuno različite muzičke tradicije u cjelinu „Tri pisma iz Sarajeva“ šalju poruku mira, uzajamnog razumijevanja i predstavljaju kulturne razlike kao nešto što bi trebalo da cijenimo, umjesto da se sa njima borimo.

O uspjehu albuma govori činjenica da se već našao na prvom mjestu najprodavanijih CD-ova u world music kategoriji na teritoriji SAD-a! On je takođe među prvih 100 najprodavanijih albuma na popularnom digitalnom servisu iTunes. Ovaj album čini 11 pjesama na kojima je Bregović sarađivao s mnogobrojnim umjetnicima iz više država, predstavljajući različite kulture i religije. Tu se između ostalih pjevača i instrumentalista pojavljuju svjetski poznati Rašid Taa (Rachid Taha) iz Alžira, Asaf Avidan iz Izraela i Bebe iz Španije.

Plantaže su na ovom događaju opravdale svoj čuveni domaćinski ugođaj na kojem niko nije ostao ravnodušan.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here