Pobrkani prioriteti

(...ili zamolba stranim donatorima da umjesto projekata o obnovljivim izvorima energije dobijemo električne automobile)

707
prioriteti

Žali mi se, prije neki dan, privrednik-zvaničnik kako je zatrpan pozivima za različite događaje na kojima su centralna tema obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost. „Lijepo im kažem, pogledajte gdje je BiH u korištenju obnovljivih izvora energije, a gdje zemlje članice EU – ali, džaba, ne popuštaju..:“.

Potaknuta tim razgovorom malkicu sam istraživala da vidimo gdje su oni (EU), gdje smo mi (BiH) kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. Uglavnom, voljela bih da je i na svim drugim ljestvicama BiH (iako nije članica) pozicionirana kao u segmentu obnovljivih izvora energije.

Dakle, stvari stoje ovako – prema strategiji Europa 2020 cilj koji se mora postići do 2020. godine je da u EU 20 posto energije bude iz obnovljivih izvora u bruto konačnoj potrošnji električne energije. A prema već dogovorenim ciljevima EU za obnovljive izvore energije,  najmanje 27 posto energije do 2030. godine treba biti iz obnovljivih izvora.

Prema podacima iz Akcionog plana za korištenje obnovljive energije u BiH iz 2016. godine udio obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji energije (BFE) iznosi 34 posto! Sve i da smo pretjerali (što znamo, da se ne lažemo), malo li je?.  I kaže se da „ukupni cilj za BiH podrazumijeva ciljani udio energije iz obnovljivih izvora u 2020. godini u iznosu od 40 posto“.

No, to nije prepreka raznoraznim međunarodnim institucijama i organizacijama da organiziraju konferencije, seminare, daju (da ne kažem peru) silne novce da bi nam pričali kako da 10 godina prije EU nadmašimo njihove strateške ciljeve!?

Apsolutni sam zagovornik i energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, ali mi se čini da je neko (čitaj strane konsultantske kuće doooobro pozicionirane u EU) pobrkao prioritete i skontao da svu silu „eksperata“ čija priča očito ne pije baš nešto vode u EU (još jednom pročitati zadate ciljeve) za dobre novce angažira po ne-EU zemljama.

Umjesto da se novac ulaže u (stvarno) rješavanje prioriteta ove zemlje, naprimjer, problema zagađenosti vazduha u Sarajevu, Zenici, Tuzli…

Naš prijedlog je da se sredstva za projekte energetske efikasnosti i veće korištenje obnovljivih izvora energije preusmjere u npr. opremanje benzinskih pumpi po BiH punjačima za elektronska vozila. Ili nabavku elektronskih vozila za ustanove koje brinu o ljudima u stanju socijalne potrebe, bolnice, gradska saobraćajna preduzeća po ovim gradovima itd. itd.itd.

p.s. Zemljama donatorima prijedlog da svoje stare automobile odbace u staro gvožđe i zabrane izvoz. A „eksperte“ bez posla obuče da nas nauče kako povećati produktivnost – recimo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here