OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zbog brojnih upita medija vezano za jučerašnju sjednicu Upravnog odbora UIO na kojoj nije usvojena nijedna tačka dnevnog reda vezana za normalno funkcionisanje Uprave za indirektno oporezivanje i unapređenje rada ove institucije, a posebno tačke kao što je Izvještaj o radu UIO za 2017. godinu i prijedlog dopune Plana rada UIO za 2018. godinu, te Odluke o postupanje UIO sa oduzetom i ustupljenom robom, želimo u potpunosti tačno informisati javnost u Bosni i Hercegovini.

Špekulacije pojedinih članova Upravnog odbora iz reda eksperata, koje se provalače putem određenih medija, da bi direktor UIO dr. Miro Džakula trebao podnijeti ostavku na ovu funkciju zbog činjenice što Upravni odbor nije usvojio Izvještaj o radu UIO za 2017. godinu, potpuno su neutemljene. Posebno iz razloga što je 2017. godina bila najuspješnija godina u radu UIO od osnivanja ove institucije i godina u kojoj je prikupljeno rekordnih 7 milijardi i 44 miliona KM indirektnih poreza.

Posebno želimo istaći da po pitanju Izvještaja o radu UIO za 2017. godinu na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora uopšte nije vođena bilo kakva rasprava, te da su tri ministra finansija u BiH podržala pomenuti Izvještaj, ali isti nije usvojen iz razloga što su tri eksperta u Upravnom odboru glasala protiv i to bez bilo kakvog komentara zašto im Izvještaj o radu UIO za 2017. godinu nije zalužio prolaznu ocjenu. Tri eksperta u Upravnom odboru bila su protiv i prijedloga dopune Plana rada UIO za 2018. godinu, iako je Uprava u tom prijedlogu uvrstila samo obavezu koju su morale u svoje planove rada uvrstiti sve državne institucije. Radi se  o preporukama Ureda za reviziju institucija BiH iz revizije finansijskih izvještaja za 2016. godinu, koje su u svoje programe rada morale uvrstiti sve državne institucije u skladu sa zaključcima Savjeta ministara BiH, te oba doma Parlamenta BiH.

Prethodno pomenuto, ali i mnoge druge tačke dnevnog reda na prethodnim sjednicma Upravnog odbora, koje su imale za cilj samo unapređenje rada Uprave za indirektno oporezivanje nisu usvojene i to iz razloga što su tri eksperta u Upravnom odboru UIO glasala protiv. Ovakva situacija u kojoj se ne donose važne odluke za funkcionisanje Uprave za indirektno oporezivanje krenula je od 26.02.2016. godine od kada članovima Upravnog odbora UIO iz reda eksperata nije isplaćena naknada za rad u članstvu UO.

Radi potpunog informisanja javnosti posebno želimo istaći da  je  stupanjem na snagu Zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH (Sl. glasnik BiH br. 88/15), prestala primjena Odluke Upravnog odbora kojom je do tada isplaćivana mjesečna naknada članovima Upravnog odbora iz reda eksperata u iznosu od 3.200,00 KM.

Međutim ovo, kao i sudski sporovi koje pojedinačno vode članovi Upravnog odbora iz reda eksperata protiv UIO po ovom osnovu, nikako ne bi smjelii biti razlog da isti blokiraju rad jedne od najvažnijih institucija u Bosni i Hercegovini, od čijeg rada se na većim dijelom finansiraju svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini i od čijeg rada zavisi funkcionisanje privrede u BiH.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here