Domaći proizvođač kafe Franck organizirao je degustaciju svoje premium kafe spremljenu od zrna vrhunskih sorta porijeklom iz Srednje i Južne Amerike i Azije.

Ako iko zna što je to dobra kafa i istinski uživa u ritualnu njenog ispijanja, onda su to Bosanci i Hercegovci. Tu činjenicu potvrdio je veliki interes Sarajlija za Franckovu prezentaciju svoje premium espresso kafe na  4. Sarajevo Coffee Festu.

I zaista, Franckova prezentacija pod palicom moderatorice Alise Čajić Drmač, kao i degustacija kafe bila je potpuno uživanje za sve prave, istinske ljubitelje kafe koji znaju što je to ultimativan doživljaj ispijanja vrhunskog espressa.

Riječ je o premium “Stretto” espresso iz njihove ponude za ugostiteljske objekte, koji se nalazi u ponudi samo u probranim ugostiteljskim objektima, onim koji svojim gostima žele ponuditi vrhunsku kafu, te se dodatno istaknuti od konkurencije.

“Stretto” je pripremljen od probranih zrna vrhunskih sorta kafe porijeklom iz Srednje i Južne Amerike i Azije, a rezultat je znanja i velikog iskustva vrhunskih stručnjaka za razvoj kafe. Karakterističan je po tome što ima intenzivniju aromu tamne čokolade uz note crnoga ribiza i crvenog grejpa. Upravo za istinske poznavatelje i ljubitelje izražajnog, bogatog okusa kafe.

Stretto predstavlja Franckovu premium espresso ponudu, a rezultat je bogatog iskustva i znanja domaćih  majstora za razvoj i pripremu kafe čime se Franck posebno ponosi.

U zanimljivoj prezentaciji koju je vodio profesionalni barist i voditelj razvoja HoReCa usluga Nikola Drakulić, govorilo se i o umjetnosti i vještinama pripremanja espresso napitaka te edukacije i unapređenja znanja i stručnosti profesionalnih barista koje postaje sve popularnije i kod nas. Naime, Franck već godinama stavlja veliki naglasak na edukaciju ugostiteljskog osoblja u HoReCa kanalu, jer je uz vrhunsku sirovinu i kvalitetnu aparaturu, umjetnost pripreme jedan od ključnih preduvjeta za odličan espresso. To se ostvaruje u sklopu Franck barističke Akademije koju vode Franckovi profesionalni baristi i voditelji razvoja HoReCa.

Espresso ili bilo koji drugi napitak na bazi kafe prepušten je onome ko ga priprema. Dakle, i uz najbolju sirovinu na svijetu, ali bez zadnje karike u cijelom lancu, a to je barista koji će znati pripremiti savršenu šoljicu espressa, zapravo ste vrlo daleko od onoga kako bi to zaista trebalo izgledati. Upravo zato stavljamo fokus na Franck barističku akademiju kojom želimo dodatno podići standarde izvrsnosti u profesionalnoj pripremi espressa i ostalih napitaka, kako bi našim partnerima u ugostiteljstvu pružili dodatnu podršku u razvoju poslovanja“, kazao je Drakulić i dodao da edukacijom barista Franck želi postići vrhunsku kvalitetu napitka u svakoj šoljici u kojoj se priprema Franck espresso.

Ovom prilikom doznali smo i kako se pravi vrhunski espresso, što zbilja predstavlja svojevrsnu umjetnost, za koju su bitni  brojni  postupci i predradnje, inovativnosti i kreativnost barmena.

Franck proizvodnja u BiH

Početkom 2008. godine, Franck je pokrenuo proizvodni pogon za preradu i proizvodnju kafe u Grudama. Navedena investicija spada u „greenfield“ projekte i do sada je uloženo preko šest miliona KM u proizvodne kapacitete. Proizvodni pogon opremljen je prema najvišim standardima struke gdje se svakodnevno vrši kontrola kvalitete svakog pojedinačnog pakovanja, a proizvodi se mljevena kafa, espresso kafa i ugostiteljski šećer.

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here