VEĆA CIJENA ELEKTRIČNE ENERGIJE ZA INDUSTRIJSKE OBJEKTE

Cijena električne energije za kategoriju domaćinstava ostaje ista, dok će doći do poskupljenja od 3,6 posto za kupce i tarifne grupe s priključnom snagom većom od 23 kilovata.

346

Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) dala je u utorak u Mostaru saglasnost na prijedlog cijena usluga javnog distributera za pružanje univerzalne usluge JP Elektroprivreda BiH Sarajevo, prema kojoj cijena električne energije za kategoriju domaćinstava ostaje ista, dok će doći do poskupljenja od 3,6 posto za kupce i tarifne grupe s priključnom snagom većom od 23 kilovata.

Na konferenciji za medije predsjednik FERK-a Jasmin Bešo pojasnio je kako se poskupljenje odnosi na industrijske objekte kod kojih je priključna snaga iznad 23 kW.

“Za domaćinstva nema povećanja cijene električne energije, dok je u kategoriji ostala potrošnja, I tarifna grupa prosječna tarifna cijena povećana je za 3,6 posto. Što se tiče potrošnje II tarifna grupa prosječna cijena električne energije smanjena je za 0,71 posto, a u V tarifnoj grupi došlo je do smanjenja cijena za 0,56 posto,” kazao je Bešo.

Dodao je kako to u praksi znači da će doći do pojeftinjenja za kupce s priključnom snagom manjom od 23 kW, poput frizerskih salona, piljara, kafića i drugih malih potrošača koji imaju malu instaliranu snagu.

Kada se u obzir uzmu sve promjene cijene po pojedinim kategorijama došlo je do prosječnog poskupljenja električna energija od 1,14 posto.

Cijene će se početi primjenjivati od 1. aprila ove godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here