Sindikalna organizacija PU FBiH, kao predstavnik većine uposlenika i Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u FBiH iznenađeni su činjenicom da se posljednjim događanjima u Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu finansija pokušavaju zaustaviti pozitivni procesi u radu Porezne uprave FBiH i kontinuirani rast prihoda direktnih poreza i doprinosa.

Pokušaji zaustavljanja imenovanja rukovodstva Porezne uprave FBiH, kao i pokušaji poništavanja već okončanog konkursa, uz jasno i nedvosmisleno mišljenje Agencije za državnu službu FBiH da su ispunjeni svi zakonski uslovi za imenovanje Šerifa Isovića na mjesto direktora PU FBiH direktno i vrlo negativno utiču na uposlenike PU FBiH u daljem obavljanju svakodnevnih radnih procesa.

Također, neprimjereni istupi ministrice finansija Jelke Milićević u medijima dodatno usložnjavaju situaciju.

Uz sve to, natpisi pojedinih režimskih medija, iznošenje potpunih neistina i novinarski spinovi koji imaju za cilj prikazivanje situacije potpuno drugačijom od one kakva ona stvarno jeste, samo zbunjuju i dovode u zabludu cjelokupnu javnost.

Prava istina se krije u činjenici da je aktuelno rukovodstvo, od svog imenovanja na mjesta vršilaca dužnosti, pokrenulo niz aktivnosti na poboljšanju ukupnog stanja u Poreznoj upravi FBiH. Materijalno-tehnička opremljenost, popunjenost, stanje voznog parka, stanje objekata i prostorija su katastrofalni, što je rezultat dugogodišnjeg nemara i neadekvatnog angažovanja prethodnog rukovodstva i pojedinaca iz predhodnog sastava Federalnog ministarstva finansija u okviru kojeg se nalazi Porezna uprava FBiH. Javna je tajna da su uposlenici PU FBiH u ranijem periodu bili prisiljeni od svojih ličnih sredstava finansirati krećenje i održavanje prostorija, kupovinu stolica i drugog namještaja, kancelarijskog materijala, jer FMF i prethodno rukovodstvo dugi niz godina nisu obezbjeđivali sredstva za nabavku vozila i namještaja, tekuće održavanje, krećenje i dr. Prosječna starost vozila u voznom parku je čak veća od prosjeka u BiH.

Aktuelno rukovodstvo, na čelu sa v/d direktorom Šerifom Isovićem  i v/d zamjenikom Slobodanom Vukoja, u vrlo kratkom roku svojim zalaganjem napravilo je niz pozitivnih iskoraka. U okviru raspoloživih budžetskih sredstava obavljeni su hitni sanacioni radovi i radovi na tehničkom održavanju objekata i prostorija, osavremenjavanje softvera, izvršena je nabavka neophodne opreme i namještaja. Ono što je posebno bitno, zahvaljujući takvim naporima, naplata javnih prihoda je znatno povećana, što ima vrlo široke i dugoročne pozitivne efekte za sve segmente života u državi, sigurniji priliv sredstava u budžete svih nivoa kao i vanbudžetske fondove – PIO, zdravstveno osiguranje.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here