Kompanija SpaceX milijardera Ilona Maska lansirala je raketu “falkon hevi“, najsnažniju koja trenutno postoji, a koja je u svemir poslala Maskov automobil Tesla roudster boje višnje.

U automobilu se na mjestu vozača nalazi lutka kod volana, što je aluzija na čuveni “Autostoperski vodič kroz galaksiju“ Daglasa Adamsa, dok na jednom od dijelova u unutrašnjosti automobila piše “napravili ljudi na Zemlji“.

Osim toga, na radiju je tokom lansiranja išla, naravno, pjesma Space Oddity od Dejvida Bouvija.

Mask je odmah potom na društvenim mrežama objavio potpuno nadrealan video snimak uživo iz svemira na kojem se vidi kako automobil i njegov vozač lebde oko naše planete.

Automobil će neko vrijeme provesti u blizini Zemlje, a onda će se uputiti ka Marsu.

 

Inače, raketa “falkon hevi” ima dva puta veću nosivost i potisak od drugih raketa i može da ponese 64 tone tereta, što je više od Boinga 737 sa putnicima, osobljem, teretom i gorivom.

“Gardijan“ navodi da su od ove rakete bili jači samo “levijatani“ Saturn V iz Apolo ere, ali su oni bili neuporedivo skuplji.

“Tesla roudster će otići 400 miliona kilometara od Zemlje i kretat će se brzinom 11 kilometara u sekundi“, rekao je Mask, dodajući da se procjenjuje da će auto kružiti svemirom nekoliko stotina miliona godina.

BBC piše da “Falkon hevi“ suštinski čine tri “Falkon 9“ rakete koje su radile zajedničkim snagama.

Tri minuta nakon lansiranja dvije manje rakete (“potiskivači“) su se odvojile da bi se nakon nekoliko minuta uspješno spustile na tačno predviđena mjesta, što je nevjerovatno dostignuće. Sa trećom je bilo problema, tokom lansiranja prekinut je video snimak drona, pa sudbina trećeg potiskivača i dalje nije poznata.

Kako navode sjetski mediji, ovo znatno olakšava slanje u svemir mnogo većih satelita, većih teleskopa, većih i sposobnijih robota koji bi išli na površinu Marsa ili do Jupitera i Saturna.

IZVORb92
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here