Bljesak.info

Poduzeće FEAL iz Širokog Brijega jedna je od najvećih firmi za preradu aluminija u BiH i u regiji.

“Danas prerađujemo 23.000 tona profila raznih vrsta i izvozimo razne elemente, a 85 posto ukupne realizacije ide u izvoz. Izvozimo u sve zapadnoevropske zemlje, a naši proizvodi se mogu naći u cijelom svijetu od Kazahstana do Sjedinjenih Američkih Država”, kazao je Tonćo Barbarić, direktor FEAL.

Naveo je kako imaju oko 900 partnera.

FEAL kao grupa trenutno zapošljava 620 ljudi, konkretno u Hercegovini njih oko 500. Pored BiH imamo preduzeća u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gornji, Njemačkoj i Austriji”, istaknuo je Barbarić.

Govoreći o daljnjem razvoju kompanije, najavio je puštanje u rad prese u pogonu u Mostaru, što će rezultirati otvaranjem 50 novih radnih mjesta, kao i proširenje pogona u Širokom Brijegu što znači još 20 novouposlenih. Barbarić je podsjetio kako je tokom protekle godine FEAL uposlio 88 novih djelatnika.

Dugogodišnja saradnja FEAL-a sa fakultetima Sveučilišta u Mostaru, posebno sa Fakultetom strojarstva i računarstva, te sa Građevinskim fakultetom, jedna je od važnih komponenti uspjeha širokobriješke kompanije.

“Imamo izuzetnu korist i želimo podržati takav vid saradnje. Imamo i dobru saradnju kada je riječ o studentskoj praksi u našoj kompaniji u okviru koje studenti rade na konkretnim projektima. S Građevinskim fakultetom sarađujemo na izradi statike za konstrukcije za nadzore izvođenja radova”,  istaknuo je Barbarić.

 

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here