Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Evropska komisija zajedno su organizirali Seminar o socijalnom uključivanju i romskim pitanjima u BiH 31. januara 2018. godine u Sarajevu.

Ovo je četvrti takav seminar organiziran u Bosni i Hercegovini od 2011. godine. Rasprava je uključivala sve partnere koji rade na osiguranju potpune ekonomske i socijalne uključenosti Roma.

Na seminaru je učestvovalo preko 80 predstavnika vlasti BiH, lokalnih vlasti, nevladinih i međunarodnih organizacija, a razgovaralo se o dosadašnjim dostignućima i izazovima u pet ključnih prioritetnih oblasti integracije Roma: stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvena zaštita i registracija građana. Ključna svrha Seminara nije samo da se identifikuju glavne praznine u ovoj oblasti nego i da se zajednički predlažu realna rješenja i dodatne konkretne mjere za rješavanje prepreka socijalnoj inkluziji Roma u predstojećem dvogodišnjem periodu.

Operativni zaključci usvojeni na Seminaru o inkluziji Roma predstavljaju zajedničku posvećenost svih vlasti i aktera u BiH za predstojeće dvije godine. Provedbu zaključaka će nadgledati Odbor za Rome u BiH, a biće uključen i u redovni politički dijalog podkomiteta između EU i BiH.

Od 2007. godine EU je obezbijedila više od 7,5 miliona eura Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) i Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR), kako bi podržala socijalno-ekonomsku inkluziju i integraciju Roma u BiH, uključujući i stambeno zbrinjavanje.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here