CNBC.com

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je uvođenje znatno povišenih tarifa za uvozne mašine za pranje veša, solarne ćelije i module, u jeku briga oko novih trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Država i njihovih trgovinskih partnera.

Trump će uvesti tarife na 50 posto uvoznih mašina za veš u naredne tri godine i do 30 posto za solarne ćelije i module u naredne četiri godine, navodi se u saopćenju Ureda američkog trgovinskog predstavnika.

Ovo je prvi put od 2001. godine da američka vlada koristi takozvanu Sekciju 201, zastarjelo sredstvo iz rijetko korištenog Trgovinskog akta iz 1974. kako bi uvela tarife stranim proizvodima.

Chad Brown, ekspert u Institutu Peterson za međunarodnu ekonomiju, analitičke grupe sa sjedištem u Washingtonu, izjavio je da će novi potez također “uništiti sve preostale sumnje oko Trumpove protekcionističke i anitiglobalisičke politike”.

“Takva odluka mogla bi izazvati cunami novih zahtijeva za trgovinskim barijerama na osnovu Sekcije 201”, upozorio je Brown, dodajući da će nova Trumpova trgovinska ograničenja rezultirati višim potrošačkim cijenama i slabijim nabavkama, nanoseći štete američkoj ekonomiji.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here