Fipa

Delegacija Općine Centar Sarajevo na čelu sa savjetnikom načelnika za investicije Mustafom Resićem posjetila je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) s ciljem predstavljanja projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović-Hase” Koševo u Sarajevu za koji se traže strani investitori.

Općina Centar je objavila Javni međunarodni poziv za iskazivanje tržišnog interesa potencijalnih privatnih partnera za realizaciju projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović-Hase” Koševo u Sarajevu, te ja dodatno zatražena podrška FIPA-e na promociji ovog projekata i njegovo prezentiranje potencijalnim stranim investitorima.

Navedeni kompleks koji se nalazi na veoma atraktivnoj lokaciji u Sarajevu, prostire se na oko 94.000 m2, te omogućava pored postojećeg stadiona, izgradnju hotela, trgovačkog centra, sportsko rekreativnog kompleksa, te sličnih popratnih sadržaja.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je informirao predstavnike Općine o uslugama koje ova Agencija pruža stranim investitorima, kao i aktivnostima na traženju i podršci novim i postojećim investitorima od registracije djelatnosti do okončanja projekta, naglasivši da investitori sa kojima se FIPA susreće pokazuju interes za ovu vrstu infrastrukturnih projekata.

Istaknuto je značajno povećanje stranih ulaganja tokom 2017. godine, koje iznosi 60,6%, što predstavlja značajan rast ulaganja u BiH u odnosu na prethodne godine, kao i opredjeljenost FIPA-e da nastavi uspješno ostvarivati nove kontakte s investitorima, kojih u svojoj bazi trenutno ima preko 7.100.

Dogovoreno je da će se, nakon što se kompletira projekat sa nekoliko dodatnih informacija, FIPA angažirati na promociji projekta i odabiru potencijalnih investitora iz baze, kojima će projekat biti dostavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here