Reuters

Francuska farmaceutska kompanija Sanofi objavila je da je potpisala sporazum o kupovini američke biotehnološke kompanije Bioverativ, specijalizirane za lijekove za hemofiliju i za rijetke bolesti krvi, u sklopu transakcije vrijedne 11,6 milijardi dolara (9,5 milijardi eura).

Sanofi će tom akvizicijom osigurati “veću prisutnost na području specijalne zaštite i vodeću poziciju na području rijetkih bolesti, te će stvorit platformu za rast na području lijekova za druge rijetke bolesti krvi”, pojašnjava u saopćenju glavni izvršni direktor Olivier Brandicourt.

Kupovina bi trebala potaknuti povećanje zarade po dionici počev od ove godine, navodi se u saopćenju francuske kompanije.

Do 2019. godine ta bi dobit trebala porasti do pet posto. U Sanofiju ističu da će biti u poziciji pomoći Bioverativu u istraživanjima za potrebe razvoja drugih lijekova za hemofiliju i za druge rijetke bolesti.

Ponuđena cijena za dionice Bioverativa od 105 dolara po dionici u gotovini viša je za 64 posto u odnosu na njihovu cijenu u vrijeme zatvaranja berzi prošlog petka.

Dodaju i da će akviziciju Bioverativa finansirati raspoloživim kapitalom i zaduživanjem.

 

IZVORseebiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here