fena

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta organiziralo je  konferenciju “Rеgulаtоrna rеfоrma i njena implementacija na lokalnom (općinskom) nivou” na kojoj su učesnici razgovarali o izazovima u provođenju reformi.

Skup je organiziran u sаrаdnji sa implementatorima Projekta LIFE, Ambasadom Velike Britanije u BiH i Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), koja je članica Grupacije Svјеtskе bаnkе, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za odnose s javnošću.

Tokom konferencije predstavnici općina i gradova iz FBiH će razmijeniti znanja, a u aktivnoj diskusiji tražiti rješenja za praktična pitanja i izazove s kojima se lokalne zajednice suočavaju u procesu provođenja regulatornih reformi u cilju ubrzanja ekonomskog razvoja zemlje i privlačenja investicija.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić pojasnio je da su na konferenciji razmijenjena iskustva stečena implementacijom različitih projekata regulatornih reformi, koje je Grupacija Svjetske banke provodila u 24 lokalne zajednice na teritoriji FBiH tokom posljednjih desetak godina.

Istaknuo je da dosadašnja iskustva ukazuju da su većinu investicija u BiH poduzeli već prisutni investitori, a najveći dio poslovnog života se odvija na lokalnom nivou, oko 80 posto.

“Stoga je neophodno intenzivirati rad sa postojećim investitorima i kroz dijalog ukazati na otvorena pitanja i prepreke budućim investicijama”, naglasio je Zukić, dodajući da će ovo postati smjernice za daljnje unapređenje regulatornog okvira u lokalnim zajednicama koje učestvuju u projektu.

Viši specijalista za razvoj privatnog sektora IFC-a Tarik Šahović kazao je da Grupacija Svjetske banke aktivno podržava proces provođenja regulatornih reformi u BiH gotovo 10 godina.

Ranijim projektima pomogli su reforme u 14 općina i četiri kantona FBiH, a Projektom LIFE u protekle dvije godine pružili su tehničku pomoć općinama Centar Sarajevo, Ilijaš, Grude i Travnik te Bosanskopodrinjskom i Kantonu Sarajevo da efikasno provedu reformu i poboljšaju poslovno okruženje, te unaprijede servis privrednicima i građanima.

“Planom aktivnosti u 2018. godini namjeravamo direktno pomoći proces regulatornih reformi u još pet općina u FBiH. Razmjenom iskustava htjeli smo podijeliti dio naših stečenih znanja, prezentirati ostvarene rezultate, istaknuti neophodnost aktivnijeg učešća ostalih lokalnih zajednica u procesu regulatornih reformi, koristeći znanja općina i gradova koji su uspješno prošli kroz ovaj proces”, kazao je Šahović.

Ranijim projektima, Grupacija Svjetske banke je dala tehničku podršku reformi javne uprave u 26 lokalnih zajednica, a u posljednje dvije godine Projektom LIFE, uz podršku britanske ambasade, provedena je reforma u još 13 jedinica lokalne uprave.

Namjera je da se, u 2018. godini, Projektom LIFE obuhvati dodatnih osam općina i to pet na području Federacije BiH i tri na području Republike Srpske tako da će sa krajem ove godine ukupan broj reformiranih općina i kantona iznositi 47 u cijeloj BiH.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here