MarketWatch

Tužioci su u srijedu zatražili kaznu od 12 godina zatvora za nasljednika na čelu kompanije Samsung Lee Jae-yonga, koji je osuđen zbog korupcije i po drugim tačkama optužbe.

Tužioci u višem sudu u Seulu uputili su taj zahtjev tokom razmatranja žalbe na presudu Leeju niže sudske instance u avgustu, na pet godina zatvora, zbog nuđenja mita bivšoj predsjednici Park Geun-hye i njenoj bliskoj prijateljici u vrijeme kada je Park bila na položaju šefa države. I Lee, ali i tužioci koji su ranije zatražili kaznu od 12 godina zatvora, uložili su žalbu na presudu.

Očekuje se da viši sud objavi svoju presudu u narednim sedmicama.

Suđenje Leeju zbog korupcije dio je golemog političkog skandala koji je doveo do smjene Park u martu nakon što su milioni ljudi mjesecima na ulicama tražili njenu ostavku.

Park i brojni drugi vodeći zvaničnici na odvojenim su suđenjima, prenosi Associated Press.

Lee je poslovni magnat i potpredsjednik Samsung grupacije. Jedino je djete predsjedavajućeg Samsunga Lee Kun-heea i u širokoj javnosti smatra se njegovim nasljednikom. Južnokorejski mediji nazivaju ga “princom Samsunga“, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 7,9 milijardi dolara, pa je treća osoba po bogatstvu u Južnoj Koreji.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here