civalue.com

Izraelski lanac apoteka Super-Pharm zainteresiran je za preuzimanje pogona Teva Pharmaceuticala u Ashdadu, gradu na izraelskoj obali.

Super-Pharm je spreman platiti između 17 i 23 miliona dolara, te je spreman nastaviti zapošljavanja u tvornici koja broji 70 radnika. Kompanija je zainteresovana za aktivnosti pripreme farmaceutskih proizvoda koje godišenje ostvare prodaju od oko 25 miliona dolara.

Dugovima opterećena TEVA, inače vlasnica hrvatske Plive i najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova, prije desetak dana je objavila da će smanjiti broj svojih radnika na globalnom nivou za više od 25 posto, odnosno za njih 14.000, od čega 1.700 u Izraelu gdje će također zatvoriti proizvodno postrojenje.

Takvi su planovi izazvali ljutnju tamošnjih sindikata i političara koji su uvjerenja da radnici ne bi trebali ispaštati za neuspjele investicije u inozemstvu ove kompanije.

U sklopu dvogodišnjeg plana restrukturiranja,Teva planira smanjiti bazu troškova za tri milijarde dolara do kraja 2019. godine, sa procijenjenih 16,1 milijardi dolara za 2017. godinu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here