fena

Radnici „Energoinvesta“ Sarajevo su se nakon mirnog okupljanja ispred Razvojne banke FBiH, okupili u zgradi „Energoinvesta“, nezadovoljni zbog odluke Razvojne banke da toj kompaniji ne odobri bankovnu garanciju za dobijeni posao u Tanzaniji čija je vrijednost 53 miliona dolara.

Predsjednik Sindikata „Energoinvesta“ Almir Salihović je, obraćajući se okupljenim radnicima, kazao da je, kada su došli pred Razvojnu banku, došla informacija da im je odobrena garancija.

“Mi smo apelirali da se „Energoinvestu“ omogući dalje normalno poslovanje kroz praćenje poslova firme gdje nam je trebalo osiguranje garancije za ugovor u vrijednosti 53 miliona dolara. Dolaskom pred Razvojnu banku, službena osoba Razvojne banke javlja u „Energoinvest“ da je odobrena garancija, da će potrajati malo vremena dok se ne izradi dokument”, pojasnio je Salihović.

Kaže da su se radnici obradovali, jer znaju šta im to znači. Međutim, poučeni prethodnim iskustvom, jer su i ranije dobivali takve informacije da im je osigurana bankovna garancija, tražili su da se primi delegacija kod direktora Razvojne banke FBiH Salke Selmana.

“Dobili smo informaciju da je direktor dao upute da ne smije niko primiti nikakvu delegaciju bez njega, a da je on odsutan iz zgrade Razvojne banke”, kazao je Salihović, te dodao kako se javila sumnja, „jer ako je sve čisto, zbog čega takav nastup prema radnicima“.

Istaknuo je da su zahtjevi radnika „Energoinvesta“ nedvosmisleni, jasni, konkretni i usmjereni.

“Očekujemo hitnu reakciju nadležnih na svim nivoima. Pozivamo ih da se konačno uključe u rješavanje problematike „Energoinvesta“,  poručio je Salihović, istaknuvši da ovo nije kraj, nego početak.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here