fena

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koju su činili poslanik u Zastupničkom domu PSBiH Predrag Kožul i delegat u Domu naroda PSBiH Ljilja Zovko učestvovala je, u sjedištu Sekretarijata Energetske zajednice u Beču, u radu sastanka Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice.

Kako se navodi u saopštenju Parlamentarne skupštine BiH, osim članova naše delegacije, sastanku Parlamentarnog plenuma, na kome je usvojen niz važnih dokumenata u vezi sa načinom rada i sigurnosti snabdijevanja energijom, učestvovale su delegacije iz osam zemlja članica Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.

Na sastanku je usvojen Preliminarni poslovnik o radu, koji će biti poslat Ministarskom savjetu Energetske zajednice na konačno odobravanje.

Na prijedlog bosanskohercegovačke delegacije usvojena su dva amandmana na predloženi tekst Preliminarnog poslovnika.

U usvojenom Izvještaju o sigurnosti snabdijevanja energijom u Energetskoj zajednici, zemlje članice Evropske unije i Energetske zajednice pozivaju se na veću solidarnost u sigurnosti snabdijevanja električnom energijom i plinom, a zemlje članice Energetske zajednice na dosljednu implementaciju Trećeg energetskog paketa, kao i na prihvatanje ciljeva iz Energetske strategije EU do 2030. godine u pogledu redukcije emisije stakleničkih gasova, povećanja energije iz obnovljivih izvora i povećanja energetske efikasnosti.

 

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here