nezavisne novine

Nakon posjete mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta Silicijskoj dolini u sklopu koje je obišao Tesline proizvodne kapacitete, u Mađarskoj imaju razloga za optimizam. Obistine li se najave, u Mađarskoj bi u rekordnom roku mogla početi izgradnja tvornice baterija.

Naime, poznato je da je Tesla u potrazi za evropskom lokacijom za izgradnju jedne giga fabrike, a koja bi sudeći prema trendovima morala što prije ići u izgradnju.

Mađari su dali ponudu koja se ne odbija. Znaju to dobro brojni automobilski proizvođači koje su Mađari privukli proteklih decenija. Oni se mogu pohvaliti snažnom prisutnosti velikih igrača kao što su Audi, Daimler, Opel i Suzuki.

Već sada je u autosektoru zaposleno oko 100.000 ljudi, a taj sektor trenutno čini čak trećinu mađarske industrijske proizvodnje. Svoj dolazak je najavio južnokorejski SK Innovation koji će izgraditi tvornicu baterija za automobile, a investicija je vrijedna oko 700 miliona eura.

“Naš cilj je bio da pozicioniramo Mađarsku na karti kao zemlju koja pridaje izuzetnu važnost automobilskom sektoru”, pojasnio je Szijjarto i izjavio kako su u Tesli reagirali “vrlo pozitivno” na njihovu inicijativu, kao i na činjenicu da je u Mađarskoj porez na dobit devet posto, što je najmanje u cijeloj EU.

Prvi korak je Teslino obećanje da će sljedeće godine izgraditi dvije punionice u Mađarskoj. Jedna će biti u Audijevoj bazi, u Györu, a druga blizu hrvatske granice, u Nagykanizsi.

IZVORPoslovnisvijet.net
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here