Avaz

Povećanje izvoza i stvaranje novih radnih mjesta, osnovni su ciljevi projketa podrške ekonomskom jačanju BiH pod nazivom “Razvoj radne snage i veći pristup tržistima” (Workforce and Higher Access to Markets Activity – WHAM) koji je predstavila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH).

USAID je dosad uložio oko 60 miliona dolara u razvoj privatnog sektora u BiH. Jedan od glavnih razloga što ulažemo toliko u razvoj privatnog sektora jeste što je i dalje gotovo 500.000 ljudi nezaposleno. Zbog toga je USAID ovdje sa našim partnerima na projektu WHAM da te statističke podatke poboljšamo”,  izjavio je Andrew Boegel, direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID-a BiH.

Radi se o trogodišnjem USAID-ovom  programu koji ima za cilj povećanje broja radnih mjesta i nivoa prihoda  kroz unapređenje trgovinske ekspanzije BiH u EU i regionalna tržišta. To se namjerava ostvariti prvenstveno putem programa dodjele bespovratnih sredstava domaćim malim i srednjim preduzećima, te organizacijama koje predstavljaju  preduzeća sa izvoznim potencijalom u sektorima drvoprerade, metaloprerade, te tekstila, obuće i kože.

Cilj je, kako je istakao Boegel, da im se pomogne, unaprijedi njihov rast i omogući bolji pristup tržištima, posebno evropskom.

USAID WHAM će raditi i na unapređenju kapaciteta brzorastućih, izvozno orjentiranih preduzeća dodjeljujući im finansijsku i tehničku pomoć za unapređenje radne snage, povećanja pristupa tržištima, te poboljšanju kvaliteta  proizvoda i uvođenja novih tehnologija za upravljanje kvalitetom i certifikaciju.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here