Fena

Nakon što je sa entitetskom premijerkom Željkom Cvijanović potpisala Memorandum o zajedničkim mjerama Vlade i Sindikata za period 2018.-2020. godina, Ranka Mišić je kazala da je razlog za parafiranje ovog dokumenta sindikalni zahtjev za povećanje plata u RS-u.

“Ovih dana očekujemo vrlo jasan stav Vlade, kao socijalnog partnera, kada je u pitanju iznos najniže plate”, izjavila je Mišić.

Naglasila je i da za Sindikat veoma važno da dođe do izmjena Zakona o radu.

“Znamo da je to težak posao, ali analiza je pokazala potrebu za izmjenom ovog zakona, koje očekuje da do polovine sljedeće godine usvoji Narodna skupština”,  navela je Mišić.

Ukazala je i da je jednako važno i potpisivanje općeg kolektivnog ugovora, te izrazila očekivanja da će imati podršku Vlade u potpisivanju tog dokumenta do kraja ovog mjeseca.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je navela da najveći dio posla koji će se raditi u naredne tri godine, a na osnovu Programa ekonomskih reformi, predviđa aktivno učešće najvažnijih socijalnih partnera, sindikata i poslodavaca.

“Važno je da ćemo jačati naš institucionalni dijalog i poziciju Ekonomsko-socijalnog savjeta, a kroz aktivno učešće treba da dođemo do održivih i dobrih rješenja kada je u pitanju najniža plata, te konačni dogovor o općem kolektivnom ugovoru, te pojedinačnim ugovorima”, rekla je Cvijanović.

Kada je u pitanju Zakon o radu, naglasila je i da je krajnje vrijeme da se on zajednički analizira

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here