Foto: YouTube

S obzirom na uspjeh iz 2017. godine, jedna od najvećih svjetskih online kompanija i lider na području digitalne tehnologije Booking.com, objavila je program Booking Booster 2018.

Riječ je o trosedmičnom programu za podršku kompanijama u početnoj fazi razvoja koje djeluju u sektoru održivog turizma. Uz novčanu podršku od ukupno dva miliona eura koja će se dodijeliti u okviru programa Booking Booster, Booking.com planira dodatno proširiti svoje napore za podršku kompanijama i pojedincima na području održivog turizma dvjema novim inicijativama, čime bi se ukupni iznos osigurane podrške u 2018. popeo na četiri miliona eura.

Prvi novi program je Booster Labs, odnosno niz kratkih, regionalno usmjerenih vikend-programa koji će u 2018. biti dostupni širom svijeta. Njihov je cilj pružiti startup kompanijama koje se bave održivim turizmom informacije, alate i vještine potrebne za uspjeh i što veći utjecaj. Odabrana skupina od 10 – 15 startup kompanija učestvovat će u interaktivnoj radionici i predavanjima koje će održati stručnjaci na područjima razvoja startup kompanija i održivog turizma. Bit će im dodijeljen i Booking.com mentor koji će im pružati podršku i davati smjernice dok budu istraživali prilike za razvoj i rast svog poslovanja.

Vikend-programi završit će prezentacijom svake startup kompanije i predstavljanjem kreiranog plana pred žirijem koji će se sastojati od stručnjaka iz područja. Kompanije će se na taj način takmičiti za nagrade koje uključuju iznose između 10.000 eura i 25.000 eura iz zasebnog fonda kreiranog za potrebe programa Booster Labs. Uzgred, prvi Booster Lab vikend održao se u Barseloni, a sljedeći se treba održati u Tel Avivu od 1. – 3. marta 2018.

Druga je inicijativa Booking Cares Fund, zaseban program novčane podrške u iznosu od ukupno dva miliona eura za revolucionarne ideje pojedinaca na području održivog turizma s ciljem jače podrške njihovoj potrazi za novim i neočekivanim rješenjima za jačanje lokalnih zajednica, očuvanje i promoviranje kulture, zaštitu prirodnih resursa i ravnomjernije širenje aktivnosti u turizmu. Booking.com želi pružiti podršku inovativnim pojedincima s revolucionarnim idejama iz širokog spektra neprofitnog sektora, uključujući visoko obrazovanje te vladine i nevladine udruge.

Vođe s hrabrim i ambicioznim idejama koji će transformirati industriju održivog turizma dobit će novčanu podršku u iznosima između 100 eura i 250.000 eura na temelju njihovih prijava za ove nagrade. Prijavljeni projekti bit će ocijenjeni prema svom potencijalu da donesu značajnu promjenu koja se može primijeniti na šire područje. Projekti se moraju temeljiti na statističkim podacima i moraju imati mogućnost postizanja mjerljivih rezultata.

„Program Booking Booster, naša nova inicijativa Booking Booster Labs i fond Booking Cares Fund posebno su kreirani kako bi pružili podršku važnim inovativnim igračima iz različitih sektora u cijelom sistemu održivog turizma. Pružanjem podrške, prepoznavanjem i finansiranjem tek osnovanih startup kompanija, brzorastućih kompanija s društvenim djelovanjem te neprofitnih i revolucionarnih projekata sveučilišta, vlada i nevladinih organizacija možemo pomoći da se ostvari još značajniji učinak. Ljudima i organizacijama možemo omogućiti da potaknu konkretne promjene kako bi se promovisala zdrava i održiva budućnost za hiljade odredišta širom svijeta“, rekla je Gillian Tans, glavna izvršna direktorica Booking.com-a.

Za trosedmični program Booking Booster 2018., Booking.com će u maju 2018. odabrati i pozvati u Amsterdam mali broj kompanija s društvenim djelovanjem iz sektora održivog turizma koje su već spremne proširiti svoje poslovne planove. Program će se sastojati od niza predavanja, praktičnih radionica i treninga, a sve će doseći vrhunac u finalu u kojem će se dodijeliti podrškado 500 hiljada eura, u okviru Booking.com-ovog fonda od dva miliona eura, kako bi se pružila podrška u sljedećoj fazi predviđenog rasta kompanija u početnoj fazi razvoja koje učestvuju u programu. Sve kompanije s društvenim djelovanjem dobit će Booking.com stručnjaka koji će im pružati podršku tokom nekoliko mjeseci.

Također će dobiti prilike za saradnju s Booking.com-om na potencijalnim inicijativama vezanim uz inovacije i eksperimente za ubrzanje razvoja.

PREKOJasmina Trstenjak
IZVORJutarnji list
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here