Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je na današnjem sastanku sa predstavnicima udruženja Bosper i preduzeća Plant iz Tuzle uputio poziv da, kao vodeći akteri iz nevladinog sektora u oblasti poljoprivrede, aktivno učestvuju u kreiranju programa poticaja poljoprivredne proizvodnje za 2018. godinu.

Zvanični podaci, kako je rečeno na sastanku, pokazuju da je za podršku poljoprivrednoj proizvodnji u Federaciji BiH do sada uloženo više od milijardu KM, a nažalost rezultati ne pokazuju da se bitno smanjio uvoz ijedne od poljoprivrednih kultura.

S druge strane Bosper je, u svom dosadašnjem djelovanju, sa skromnim sredstvima, kroz poljoprivredne programe i programe malog biznisa u cilju poboljšanja životnih uslova, i smanjenje siromaštva u ruralnim područjima, ostvario zavidne rezultate.

„Smatram da smo ovdje i Vlada i Bosper na istom zadatku. Poljoprivreda je važan resurs koji nije dovoljno iskorišten, te imajući u vidu dosadašnje rezultate Bospera, njihovo iskustvo i viziju, voljni smo napraviti određenu saradnju“, rekao je Gutić, ističući da je Vlada u proteklom periodu povećala iznos sredstava za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji sa 3,1 milion KM, koliko je ta pozicija iznosila 2015. godine, na gotovo četiri miliona KM, koliko se planira u budžetu za 2018.

Uzimajući u obzir sve ono što su Bosper i Plant kao Bosperovo preduzeće dosad uradili i postignute rezultate, kako je kazao predsjednik Skupštine Bospera Safet Husanović, aktivnijim odnosom mogu pomoći Vladi na kreiranju još povoljnijeg ambijenta za razvoj tržišno orijentisane poljoprivredne proizvodnje i unapređenju ruralnog poduzetništva, saopšteno je iz Vlade TK.

 

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here