slatkopedija

U općini Žepče je izvršena isporuka repromaterijala za podizanje nasada lješnjaka za 9 korisnika projekta LIR. Korisnicima su isporučena gnojiva, zaštitna sredstva, bačve, sistem za navodnjavanje, a početkom decembra je planirana isporuka sadnica lješnjaka.

Svaki od devet korisnika je kroz projekat u septembru zasadio po jedan dunum jagode, a trenutno je u toku priprema za sadnju lješnjaka gdje će svaki od korisnika zasaditi po tri dunuma lješnjaka uz sufinansiranje korisnika u iznosu od 20 posto, koje može biti iskazano u novcu, stvarima ili radu.

Tokom implementacije projekta, svi korisnici će biti obuhvaćeni i podržani kroz stručnu savjetodavnu podršku kako bi unaprijedili postojeća i usvojili nova znanja i vještine u oblasti savremenih proizvodnih tehnika i dobrih poljoprivrednih praksi.

Projekt LIR predstavlja trogodišnju inicijativu (2016.-2018.), koju primarno finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH), u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i dva entitetska saveza općina i gradova.

Projekt LIR se implementira u 21 partnerskoj jedinici lokalne samouprave u BiH i ima za cilj podizanje životnog standarda i povećanje socijalne kohezije u BiH putem inkluzivnog održivog socioekonomskog razvoja.

U okviru komponente za ekonomski oporavak, LIR će direktno podržati ruralna domaćinstva kako bi se povećala cjelokupna ekonomska aktivnost u ciljanim zajednicama i produktivnost lanaca vrijednosti, rezultirajući uspostavom održivih poljoprivrednih gazdinstava i dodatnim i dugoročnim izvorima prihoda za navedena domaćinstva.

Pri tome će se poseban fokus biti na ranjivim kategorijama stanovništva u koje spadaju povratnici i raseljena lica, domaćinstva pogođena poplavama tokom maja 2014.godine, osobe sa invaliditetom, Romi i pripadnici ostalih manjina, mladi i žene iz ugroženih sredina te dugoročno nezaposleni.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here