aljazeera

Hrvatska mora djelovati brzo, jer ulagači u ovom trenutku na raspolaganju imaju puno novca i više nego ikad zanima ih ulaganje u Hrvatsku, koju obilaze već mjesecima u potrazi za dobrim projektima i pouzdanim lokalnim partnerima.

U slučaju da Hrvatska ne uredi komplikovanu i netransparentnu birokratiju , fokus investitora prebacit će se na ostatak regije, posebno Crnu Goru, Kipar i Portugal koji čine puno više od Hrvatske da privuku ulagače.

Također, Hrvatska mora da riješi pitanje korištenja državnog zemljišta i predugih koncesijskih ugovora, te ujednači poreski i pravni sistem kojim će povećati izvjesnost za ulagače.

Investitore zanimaju dugoročno isplativi i zdravi projekti u turizmu, nekretninskom biznisu, energetici, infrastrukturi. Kad je u pitanju turizam, hrvatske vlasti trebaju postati svjesne da turizam ide zajedno s nekretninskim biznisom, jer projekti mješovite namjene zbog bržeg povrata ulaganja puno bolje prolaze među ulagačima.

Prema riječima Wael Al-Lawati, koji je viši dopredsjednik kompanije DAMAC International, najbolji projekti su kombinacija nekretninskog i turističkog biznisa i suvišno je birati između jednog i drugog, što pokazuje primjer projekta Porto Montenegro, koji je donio puno radnih mjesta i razvoj turizma.  ,

Wael Al-Lawati je vodeći investitor u luksuzne nekretnine sa Srednjeg istoka koji trenutno na raspolaganju ima nekoliko stotina miliona dolara za razvoj projekata.

U Hrvatskoj ih zanimaju ulaganja u resorte, golf terene, hotele, a tržište proučavaju posljednjih nekoliko mjeseci. Važna im je dostupnost, povezanost, jednostavan proces izdavanja građevinskih dozvola.

“Ne idemo u zemlje u kojima očekujemo da ćemo naići na korupciju i neizvjesnost. U Hrvatskoj nam je entuzijazam splasnuo kad smo saznali da se zemljište može dobiti samo na koncesiju na rok od 99 godina, čega više nigdje nema, a radi se o najatraktivnijim lokacijama na obali.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here