Na osnovu podataka Banke za međunarodna poravnanja, Evropska banka za obnovu i razvoj saopštila je da su banke širom centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE) izvijestile o povećanju potražnje za kreditima i olakšavanju uvjeta odobravanja kredita u drugom i trećem kvartalu 2017. godine.

“Ovo je prvo nedvosmisleno olakšanje u protekle dvije godine. Doprinosi investicijske potražnje imali su značajan pozitivan uticaj, što je dalo veće rezultate nego u prethodnim izdanjima istraživanja ukazivši na jačanje ekonomskog ciklusa,” saopšteno je iz Bečke inicijative.

Kreirana 2009. godine nakon globalne finansijske krize kako bi se spriječilo povlačenja velikih razmjera zapadnih banaka iz evropskih zemalja u razvoju, Bečka inicijativa je doprinijela sprečavanju bankarske krize u regionu nakon 2008. godine.
Inicijativa uključuje velike banke, kao i grupacije poput Evropske banke za obnovu i razvoj i Svjetske banke.
” Većina međunarodnih zajmodavaca je u periodu od šest mjeseci do septembra izvijestila o višem povrat na imovinu od CESEE operacija nego što je to na nivou ukupnog rezultata grupe.

Sa regionalnim izgledima koji se poboljšavaju, očekivanja budućih selektivnih strateških proširenja su u porastu”, navedeno je iz Bečke inicijative.

Omjer nekvalitetnih kredita (NPL) širom regiona nastavio je da opada i iznosi 6,2 posto na kraju decembra 2016. godine u poređenju sa 7,1 posto na kraju juna 2016. godine.
Loši krediti su iznosili 46,5 milijardi eura (55,1 milijardi dolara) ili oko 3,8 posto godišnje ekonomske proizvodnje u regionu. Sve zemlje u regionu zabilježile su pad svojih NPL koeficijenata od decembra 2015. godine, sa izuzetkom Albanije.

Međutim, pokazatelji NPL-a su i dalje premašili 10 posto u šest od 17 zemalja u regionu.
Poslije krize u 2008. godini i krize eura u 2012. godini, strane i lokalne banke su srezale kreditne linije, a mnoge zapadnoevropske banke prodale su imovinu u istočnoj Evropi kako bi ozdravile bilance oštećene krizom i ispunile nova kapitalna pravila.

 

IZVORIndikator.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here