poslodavci

Predstavnici pet udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, čiji članovi čine oko 60 posto ukupne privrede u FBiH, izrazili su nezadovoljstvo novim zakonskim rješenjima o porezu na dohodak i dobit, te doprinosima.

Ove zakone ponudila je Federalna vlada, ali poslodavci tvrde da odredbe zakona nisu u skladu s Reformskom agendom, te da neće doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta i povećanju stranih investicija, a u praksi će doći i do blagog opterećenja privrednika.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević pojasnio je da je u zakonu o doprinosima osnovni zahtjev poslodavaca smanjenje stope doprinosa, a kada je u pitanju zakon o porezu na dohodak zatraženo je da se zadrži jedna stopa poreza, te da dividenda bude manja od 10 posto.

Na javnim raspravama o ovim zakonima ponovljen je i zahtjev, kaže Pandurević, da se organizuje sastanak s premijerom i ministricom finansija FBiH, Fadilom Novalićem i Jelkom Miličević, što će, dodaje, i biti zatraženo u prvom mjesecu naredne godine.

Kao pozitivne odredbe zakona predsjednik Udruženja poslodavaca BiH Adnan Smailbegović naveo je pojednostavljenje obračuna plata, a radnicima će sve naknade biti upisane u penzioni staž, ali ipak upozorio je da novi zakoni donose nova opterećenja za niže plate u korist većih plata.

„Siva ekonomija trenutno se procjenjuje na nivo između 30 do 50 posto BDP-a. Svrha i cilj ovih zakona trebala bi biti da se što više zahvati u tu sivu zonu kako bi radnici imali što niže troškove i to bi potaklo ekonomiju i zapošljavanje“, rekao je Predsjednik Upravnog odbora Vijeća stranih investitora Branimir Muidže.

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here