vecernji list

Bosanskohercegovačke strane direktne investicije u Sloveniji iznose 57 miliona eura i čine ukupno 0,4 posto svih stranih investicija u ovoj zemlji, na osnovu podataka Banke Slovenije.

Strane direktne investicije u Sloveniji su krajem prošle godine iznosile 12,9 milijardi eura, što je za 11,5 posto više nego u prethodnoj godini. Investiranja slovenskih kompanija u inostranstvu dostigla su vrijednost 5,7 milijardi i veća su 3,7 odsto nego godinu ranije.

Prošlogodišnji priliv vlasničkog kapitala u Sloveniji iznosio je 938,1 miliona eura, uglavnom zbog stranih ulaganja u finansijama i osiguranju, te proizvodnji.

Kompanije sa stranim vlasnicima ostvarile su profit u ukupnom iznosu od 1,12 milijardi eura, podaci su Banke Slovenije (BS).

Najvažnije zemlje koje su ulagale u Sloveniji bile su: Austrija, Luksemburg, Švicarska, Italija i Njemačka.

Bosna i Hercegovina je sa 57 miliona eura na ovoj listi rangirana nisko, plasiravši u “deželu” više investicija nego Crna Gora (11,4 mil eura), ali manje nego Srbija (73,4 mil. eura).

Među prvih pet najvećih zemalja primateljica direktnih investicija iz Slovenije, bile su četiri zemlje sa teritorije bivše Jugoslavije sa 62,3% učešća ukupnih direktnih investicija u inostranstvu, dok je Rusija bila peta po vrijednosti stranih ulaganja u inostranstvu.

Slovenske investicije u BiH su prema podacima Banke Slovenije, dostigle vrijednost od 514,8 miliona eura.

Slovenske direktne investicije u Hrvatskoj iznosile su 1,6 milijardi eura, a u Srbiji 1,0 milijardi eura.

 

IZVORIndikator.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here