Predstavnici Unsko-sanskog kantona ugostili su delegaciju Privredne komore grada Kocaeli iz Turske, koju sačinjavaju 23 privrednika. Sastanku su prisustvovali i zastupnici iz Skupštine Unsko-sanskog kantona, kao i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, koji je pozvan ispred Vlade USK u cilju upoznavanja potencijalnih investitora s projektom izgradnje aerodroma u Bihaću.

Fazlić je istakao kako sama izgradnja aerodroma bez njegovog održavanja nije dovoljna. “Ovdje sam da upoznam delegaciju iz Republike Turske u pogledu ulaganja u aerodrom Bihać, te koliko je to realno. Moram istaknuti da je i prije ove posjete bio određeni broj zainteresovanih investitora koji samo čekaju da se uradi studija izvodljivosti projekta kako bi krenuli sa ulaganjima. Nama je bitan investitor koji neće samo izgraditi aerodrom, već nam je potreban operator koji će biti u mogućnosti sve to organizovati i staviti u funkciju. Započeli smo radove na putu koji vodi do aerodroma, studija izvodljivosti je gotova, treba danas da je dobijemo, i raspisat ćemo natječaj za idejni projekat nakon čega ćemo pristupiti izradi glavnog projekta”, kazao je Fazlić.

Prema riječima Huseina Rošića, premijera Unsko-sanskog kantona, delegacija Vlade Unsko-sanskog kantona je, tokom nedavne posjete Republici Turskoj, uspjela da kroz prezentaciju privrednih i turističkih potencijala ovog kraja, zainteresuje privrednike iz te zemlje i dogovori uzvratnu posjetu na kojoj će se dogovoriti određeni projekti.

“Prvobitno je bilo zamišljeno da oni posjete samo Sarajevo, međutim ljudi iz Trgovačke komore grada Kocelija su izrazili želju da posjete naš kanton i susretnu se s našim privrednicama kako bi vidjeli kakve inicijative postoje. Mi, kada smo posjetili Tursku, prezentirali smo naše potencijale, a danas smo sretni što smo omogućili našim ljudima da se susretnu i razgovaraju s našim gostima i kandidiraju im svoje ideje i projekte, jer oni su spremni da ulažu u Unsko-sanski kanton. Znamo da jedna turska firma želi kupiti preduzeće BIRA (Bihaćka industrija razhladnih aparata) i oni će doći iduće sedmice da vide kakve su obaveze prema radnicima ostale i šta ih očekuje kada uđu u posjed firme. Njih zanima tekstilna industrija, prerada mesa i turizam, a došao je i čovjek koji je posebno zainteresiran za aerodrom Bihać”, istakao je Rošić.

S obzirom na veliku udaljenost između Sarajeva i Bihaća te nepostojanje adekvatne zračne linije, privrednik iz Republike Turske se zainteresirao za rješenje tog problema, čija bi realizacija uskoro mogla da krene.

“Naše zemlje imaju historijsku vezu i mi smo danas ovdje kako bismo istražili sektore koji su nam dobri za investiranje, a zatim ćemo to u Turskoj da prezentiramo kroz našu Privrednu komoru Kocaeli, koja ima 12.000 firmi članica. S obzirom na to da smo se lično uvjerili u stanje putne komunikacije između Sarajeva i Bihaća, putujući automobilom oko 6 sati, razgovarali smo s premijerom o aerodromu Bihać i izrazlili interesovanje za taj projekat”, istakao je Fuat Berna, predstavnik turske OZMAK grupacije.

Prema riječima Necmija Buluta, predsjednika Privredne komore Kocaeli, Unsko-sanski kanton je vrlo zanimljiv za ulaganja i investicije o čemu je razgovarano u Republici Turskoj, a ovaj sastanak bi trebao, ideje i planove o kojima je tamo razgovarano, da konkretizuje.

“Početkom ovog mjeseca predstavnici vlade Unsko-sanskog kantona su boravili u posjeti našoj Privrednoj komori i prezentovali nam svoje potencijale i nakon što smo to dobro proučili. Odlučili smo se za uzvratnu posjetu kako bi detaljnije istražili sektore u koje bismo mogli ulagati. Turizam i privreda su dva sektora koja su najinteresantnija našim investitorima”, istakao je Bulut.

IZVORTRT
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here