Toyota je šokirala svoje radnike u pogonu u američkoj državi Kentucky upozorenjem da je model Camry jeftinije praviti u Japanu. Kako je prvo prenio Bloomberg, zaposlenima u tom pogonu rečeno je da će Toyota biti primorana da preseli fabriku.

Kasnije, direktor je pokušao da ublaži situaciju video porukom, ali izgleda ne baš uspješno. Bloomberg prenosi da je radnicima koji rade na jednom od Toyotinih najprodavanijih modela, saopšteno da taj pogon mora da smanji troškove, ali nisu bili baš rječiti ni kada je riječ o budućnosti.

Rečeno im je da taj model može da se napravi i u Japanu pa da se onda šalje za SAD i da se proda skuplje nego što se prodaje automobil napravljen u toj farbici.

Toyota sporni model takođe pravi u Japanu, u fabrici Tsutsumi, koja je i bila prva fabrika kompanije odakle se širila proizvodnja u svijetu.

“Ne radim ovo da vas uplašim, već da povećam vašu svijest o trenutnom riziku sa kojim se suočavamo“, rekao je Wilbert W. James, koji je upravljao ovom farbikom više od sedam godina, u video poruci radnicima.

Prema njegovim riječima, Toyota ne planira da zatvori fabriku, već da nastavi da ulaže u pogon u naredne tri decenije, ali: “Ali pod pretpostavkom da možemo da napravimo veliki napredak u smanjenju troškova i efikasnosti, kao što smo uspjeli na polju kvaliteta i bezbjednosti“, rekao je James.

Toyota trenutno radi na razvoju autonomne vožnje i vještačke inteligencije, i uopšte načinima koji bi mogli da transformišu auto-industriju, što može biti opravdanje rezanju troškova u drugim segmentima.

Politički pritisak

Ova Jamesova poruka takođet pokazuje da Toyota pokušava da smanji troškove u politčki osjetljivom vremenu. Trump je, podsjetimo, zaprijetio ovom proizvođaču automobila višim carinama zbog nove fabrike u Meksiku. Stručnjaci upozoravaju da se Toyota može susreti sa udarom sindikata.

IZVORb92.net
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here