U okviru sesije pod nazivom „We live in a digital time! Visions and investor’s responce“, direktor Milinić je govorio o razvoju software-ske industrije u Bosni i Hercegovini i sve većem interesu stranih investitora za ICT sektor u BiH. Riječ je o djelatnosti za kojom postoji najveća potražnja na svjetskom tržištu i koja ima trend dugoročnog kontinuiranog rasta.

Prema preliminarnoj analizi udruženja Bit Alijansa, koje okuplja bh. softverske komanije, godišnji prihod po softver-inženjeru iznosi između 80.000 i 120.000 KM. Obrazovanjem svakih 1.000 novih softver-inženjera BiH bi mogla prihodovati, primarno iz izvoza, više od 90 miliona KM godišnje. Procjene su da u BiH trenutno postoji između 2.500 i 3.500 softver-inženjera.

Direktor Milinić je istaknuo da je upravo ICT sektor prepoznat kao horizontalna industrija koja ima snagu svojim tehnološkim rješenjima jačati konkurentnost svih drugih sektora i time dovesti do većeg privrednog rasta. Također je obavio niz razgovora sa predstavnicima prisutnih kompanija i pozvao ih da iskoriste mogućnosti za profitabilno poslovanje koje BiH nudi stranim investitorima.

Na Forumu su učestvovali premijeri, vicepremijeri i ministri ekonomija i razvoja većine zemalja Jugoistočne Europe i predstavnici velikih evropskih kompanija, među kojima Telekom Austria Group, Microsoft Austria, BouygueS Europe SA Belgium, Freshfields Bruckhaus Deringer LLP Austria, Verbund AG, Sopharma PLC Bulgaria, DG CONNECT, Jackovich International LLC, AME International GmbH Austria, LANSKY GANZGER+partner Austria, Flughafen Wien AG Austria, DenizBank Financial Services Group, Raiffeisen Bank International AG itd.

Gordan Milinić je Forumu prisustvovao i kao član Komiteta predsjednika Agencija za promociju stranih investicija – članica Bečkog ekonomskog foruma (Member of the Committee of Presidents of Investment Agencies of VEF) i kao član World Association of Investment Promotion Agencies (WAIPA).

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here