Profesor Arthur Laffer gost Ekonomskog fakulteta u Sarajevu

Tvorac svjetski poznate krivulje - „Lafferove krivulje“ u posjeti BiH

836

Jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za političku ekonomiju, profesor Arthur Laffer (Artur Lafer), posjetio je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i održao predavanje za domaće ekonomske stručnjake, te profesore i studente Ekonomskog fakulteta o temi „Siva ekonomija u Bosni i Hercegovini i njene implikacije na privredu“.

Profesor Laffer, poznat  je kao kreator „Lafferove krivulje“, koncepta koji pokazuje šta se događa kada vlada države znatno poveća stopu poreza. Iako je namjera da se povećanjem poreske stope povećaju budžetski prihodi, u praksi pretjerano podizanje poreskog nameta postaje kontraproduktivno, što dovodi do opadanja poreskih prihoda i prelivanja kako sredstava, tako i radne snage na crno tržište. Na Lafferovoj krivulji postoji tzv. optimalna porezna stopa, ona koja povećava prihode vlade, ali i zaposlenost, produktivnost i proizvodnju.

„Izuzetno smo počastvovani posjetom profesora Laffera našem Fakultetu. Ovo je za nas velika čast da upoznamo i čujemo jednog od najvećih ekonomskim eksperata u svijetu.  Zahvalni smo da je profesor Laffer odabrao naš fakultet za ovo jedinstveno predavanje,“ rekao je prof. dr. Kemal Kozarić, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Profesror Laffer, koga je magazin Time svrstao među najveće umove 20. Vijeka bio je na čelu tima koji je kreirao ekonomsku politiku predsjednika Ronalda Regana za oba njegova mandata (1981.–1989.). Bio je član Izvršnog odbora finansija Reagan-Bush 1984. godine, kao i savjetnik premijerke Margaret Thatcher o fiskalnoj politici u Velikoj Britaniji tokom 80-ih godina.

Profesor Laffer je diplomirao na Yale Univerzitetu (SAD), a doktorat stekao na Univerzitetu Stanford. Danas vodi kompanije „Laffer Associates“ i „Laffer Investments“, koje provode istraživanje i bave se menadžmentom investicija za državne institucije, penzione fondove, korporacije i fondove širom svijeta.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here