IT poslodavci, dobro zapamtite ime Amile Mujkić

Amila je osvojila visoko 10. mjesto na Microsoftovom svjetskom šampionatu office specijalista u Anaheimu u Kaliforniji.

6133

IT stručnjaci spadaju u najtraženije kadrove ne samo kod nas, već i u cijelom svijetu. Razlika između razvijenih zemalja i naše je da naš obrazovni sistem ne proizvodi dovoljno kadrova kolika je potražnja na tržištu. Sudeći prema rezultatima koje je postigla, njenim planovima i ambicijama za sticanjem znanja, za Amilu Mujkić bi se poslodavci iz IT oblasti uskoro mogli otimati. Zato, dobro zapamtite njeno ime.

Amila ima 16 godina i učenica je Sarajevo koledža. Dolazi iz Novog Travnika. Osvojila je visoko 10. mjesto na Microsoftovom svjetskom šampionatu office specijalista u Anaheimu u Kaliforniji. Ovo takmičenje, poznato kao Microsoft Olimpijada, održava se već 16 godina. Koliki je uspjeh Amila postigla opisuje činjenica da je ove godine na njemu učestvovalo više od 560.000 takmičara iz 122 zemlje. U finalnoj rundi bilo je 157 mladih ljudi iz cijelog svijeta.

Svoje mjesto među njima ova mlada djevojka obezbijedila je pobjedom na državnom IT takmičenju iz Microsoft alata, koje je organizirao Ekonomski fakultet u Sarajevu.

Odličan uspjeh u Americi Amila je proslavila u krugu porodice i najboljih prijatelja. Vremena za odmor nije imala, jer se odmah nakon takmičenja uputila u Hrvatsku na ljetni kamp mladih matematičara.

Učeći je provela i početak ljeta, odnosno školskog raspusta. Pripremala se upravo za Microsoft Olimpijadu. I to joj nije palo teško. Naprotiv!

„Za razliku od takmičara iz drugih zemalja, koji su se pripremali više od godinu i koji su radili više od 800 pripremnih certifikata, ja sam se intenzivno pripremala pola mjeseca i radila sam samo četiri pripremna certifikata. Razlog toga je što jedan pripremni certifikat košta 30 dolara, što je mnogo novca za naše standarde. Za državno takmičenje, koje je održano zahvaljujući Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, pripremala sam se individualno, kroz razne YouTube tutorijale. Također, poslije državnog takmičenja, u usavršavanju znanja pomogla mi je i doc. dr. Amra Kapo s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu“, priča Amila.

Učesnici Microsoft Olimpijade imali su zadatak demonstrirati napredne vještine u Microsoft Office alatima Word®, Excel®, i PowerPoint®. To nisu, naglašava Amila, samo obične stvari koje svakodnevno obavljamo pomoću tih alata. Osim tačnosti, ocjenjivala se brzina rada te kreativnost.

Pobjednik, drugoplasirani i trećeplasirani osvojili su novčane nagrade. Ostali učesnici certifikate. Šta ovaj certifikat može donijeti Amili u BiH, a šta mladima iz, naprimjer SAD, Njemačke, Švedske, Kine…?

„Ovaj certifikat je visoko cijenjen pri upisu na studije u razvijenijim zemljama poput SAD, Njemačke i slično. Također, mladi u tim zemljama lakše grade karijeru i dobijaju veću poziciju ako posjeduju te certifikate. Naprimjer, već je dosta prošlogodišnjih učesnika dobilo vrlo visoku poziciju u kompaniji Microsoft te stipendije prestižnih univerziteta Ivy League. U BiH ovaj certifikat baš i nema neku značajnu vrijednost, osim što pripremom za takmičenje produbljujemo svoje znanje te time pozitivno mijenjamo svoju okolinu“, priča Amila.

Upravo ovo posljednje jedan je od ciljeva Microsoftove Olimpijade.

„U današnje vrijeme ovo takmičenje je veoma atraktivno, iz razloga što vještine u tehnologiji postaju sve popularnije i konkurentnije. Također, ovo je jedino takmičenje pod okriljem Microsofta koje se održava čak od 2002. godine. Njegov cilj je natjerati mlade ljude od 13 do 23 godine da iskoriste slobodno vrijeme za nešto korisno. MOS svjetsko takmičenje je, pored svega, veoma inspirativno, ne samo zbog svih impresivnih nagrada koje takmičari osvoje, već i zbog unapređenja vještina koje će itekako biti od                   koristi kroz akademsko obrazovanje i buduću karijeru“, kaže Amila.

Želja joj je što više doprinijeti napretku IT-a i nauke uopće. Nada se da će, poput vršnjaka iz razvijenih zemalja, upisati neku od najpoznatijih visokoškolskih ustanova na svijetu.

„Planiram aplicirati na univerzitete poput MIT-a, Cambridgea, Oxforda i slično. Karijeru planiram graditi upravo u IT-u, razvijanjem programa, inovacijama, stvaranjem nečega što prije nije postojalo. Znanje bih voljela investirati u poboljšanje uvjeta u kojima živimo kroz polje inovativnosti i nauke. Kad je riječ o IT-u, trenutno se najviše bavim napredovanjem u takmičarskom programiranju i razvijanjem aplikacija. Osim toga, volim učiti o razvijanju kompjuterskih animacija“, priča Amila.

Dosta ovih i sličnih znanja naš obrazovni sistem učenicima ne nudi. Do njih dolaze sami. Davno je to shvatila i Amila.

„Informatička pismenost je glavna karika današnjeg društva, ali je obrazovanje u BiH u tom segmentu veoma siromašno. Dva časa informatike u redovnoj nastavi jednostavno nisu dovoljna. Vrlo malo se pažnje poklanja njenom unapređenju. Međutim, drago mi je što pojedinci i ustanove, poput Ekonomskog fakulteta u Sarajevu organiziraju takmičenja na državnom nivou, koja pomažu i potiču mlade da se sami dodatno obrazuju u IT-u“, ističe Amila.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here