Samsung otvorio Apps Lab na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu

U Apps Lab će studenti moći da razvijaju nove softverske ideje, da izrađuju različite aplikacije, kao i da rade na rješavanju aktuelnih programerskih problema.

1269

Kompanija Samsung otvorila je danas Apps Lab na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, u čije je opremanje uloženo 48.000 eura. Laboratorija je zamišljena kao centar u kome će studenti raditi na praktičnim projektima i razvoju svojih ideja i aplikacija, kako bi kasnije lakše došli do posla u struci.

„U Samsungu vjerujemo da informacione tehnologije mogu pomoći u rješavanju izazova moderne ekonomije i tržišta. Sa tim izazovima studenti će se susresti čim završe fakultet. Baš zato razvijamo projekte koji mogu da unaprijede obrazovanje mladih, kako bi stekli praktična digitalna znanja i vještine koje zahtjeva današnja ekonomija“, rekao je Milan Vujović, direktor marketinga kompanije Samsung Adriatic. „Kroz saradnju sa obrazovnim institucijama želimo da studente što bolje pripremimo za buduće poslovne angažmane i omogućimo im da odmah po diplomiranju budu u poziciji da se lakše zaposle u struci. Vjerujem da će im teorijsko znanje, uz praktično iskustvo koje ovde dobiju, u tome pomoći“, dodao je Vujović.

Laboratorija za razvoj aplikacija sadrži 16 radnih stanica za studente i profesore, dva Smart LED televizora, server, bežičnu mrežnu opremu i najnovije modele tableta i Gear uređaja. U Laboratoriji će studenti i profesori raditi na najsavremenijoj opremi, razvijati korisne i kvalitetne aplikacije i na taj način nadograditi svoje teorijsko znanje. Partnerstvo kompanije Samsung i Elektrotehničkog fakulteta ima za cilj i poboljšanje kvaliteta nastave, podsticanje profesora i studenata da primjenjuju savremene informatičke tehnologije ne samo u svakodnevnoj nastavi, već i u realizaciji naučnih i praktičnih projektnih zadataka i studentskih radova.

„Čini nam posebno zadovoljstvo što je Samsung prepoznao Elektrotehnički fakultet u Sarajevu kao vodeću visokoškolsku ustanovu u oblasti računarstva u Bosni i Hercegovini. Već 56 godina uspješno educiramo visokoobrazovani kadar koji je izuzetno cijenjen na tržištu rada, kako ovde, tako i širom Evrope i svijeta. Oko 150 studenata svake godine stekne diplomu mastera na našem Fakultetu, i ti mladi ljudi nose razvoj i održavanje gotovo svih tehničkih sistema u zemlji, onih bez kojih je praktično nemoguće zamisliti život savremenog čovjeka“, izjavio je Samim Konjicija, dekan ETFa u Sarajevu. „Ova laboratorija će sigurno omogućiti da naših gotovo dvije hiljade studenata rade i uče u još boljim uvjetima. Živimo i radimo u vremenu u kome ne postoji nikakvo ulaganje društvene zajednice u poboljšanje uslova odvijanja nastavnih i naučnih procesa na našem fakultetu. Samsungu dugujemo veliku zahvalnost za ovu vrijednu donaciju. Ako se izuzmu ulaganja iz vlastitih sredstava ETF-a, radi se, po vrijednosti, o najvećem ulaganju u opremu koja se koristi u nastavi u posljednjih 20 i više godina“, dodao je Konjicija.

Laboratorije slične ovoj otvorene su i u Hrvatskoj i Srbiji, na fakultetima u Osijeku, Rijeci, Beogradu, Nišu i u Novom Sadu. Otvoren je i Tehnički institut za obuku nastavnog osoblja u Splitu i Digitalni institut na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, kao dio Samsungove podrške za saradnju sa akademskim sektorom u regionu.

Studenti u postojećim laboratorijama već razvijaju nova softverska rješenja, različite aplikacije i rade na rješavanju aktuelnih programerskih problema. Tim Laboratorije u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Nišu do sada je razvio brojne uspješne projekte, među kojima su i 25 aplikacija za smart televizore, prvu TV aplikaciju u Srbiji – Blic vesti, kao i 30 aplikacija za mobilne telefone. Svi članovi ove Laboratorije za razvijanje aplikacija su zaposleni u struci odmah nakon završetka studija.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here