Otvorena izložba turskog streličarstva u Zemaljskom muzeju u Sarajevu

Izložba će biti postavljena od 23. septembra do 15. oktobra 2017. godine.

609

Izložba turskog streličarstva  koju organizira Fondacija streličarstva Republike Turske u saradnji sa Zemaljskim muzejom BiH svečano je otvorena danas u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Izložbu su svečano otvorili Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Hakan Çavuşoğlu, zamjenik premijera Republike Turske, Bilal Erdoğan, član Povjereničkog odbora Fondacije streličarstva Republike Turske i  Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo.

Predsjedavajući Zvizdić je u svome obraćanju prisutnima naglasio da odnose BiH i Turske karakterizira iskreno prijateljstvo  i zajednički interesi.

“Osmansko carstvo je na prostorima BiH ostavilo stotine spomenika, od kojih su neki svojom univerzalnošću i originalnošću danas na  UNESCO listi zaštićenih spomenika kulture. Osim kulture, umjetnosti, obrazovanja sve su jači i ekonomski odnosi. Ekonomska razmjena naše dvije zemlje se približava magičnoj cifri od milijardu dolara, što svjedoči da je Turska prepoznala naše ekonomske potrebe. Zbog svega toga zahvaljujemo turskom predsjedniku, Vladi i narodu Turske”, kazao je Zvizdić.

Zamjenik premijera Turske Hakan Çavuşoğlu je istaknuo značaj ovakvih kulturnih događaja za učvršćivanje prijateljskih odnosa dvije zemlje i njihovih naroda.

“Sa BiH dijelimo historijske i druge veze, a ovo je vrijeme da te veze jačamo i da se okupljamo kako bi naša budućnost bila svjetlija. Turska jeste i bit će uz BiH kako biste izgradili funkcionalnu državu. Ovakvi događaji nas podsjećaju na našu zajedničku istoriju, a bez poznavanja istorije ne možemo graditi budućnost. U streličarstvu najviše do izražaja dolaze hrabrost, čestitost i dostojanstvo strijelaca. Kada odapinje strijelu, strijelac uzvikne “O, Gospodaru” , što simbolizira vjeru u Boga, čestitost, želju za dobrotom, pravdom i pravednosti. Kao ni oni, ni mi nikada nećemo odustati od pravde i pravednosti”, naglasio je Çavuşoğlu

Bilal Erdoğan, član Povjereničkog odbora Fondacije streličarstva Republike Turske izrazio je zadovoljstvo što je dvije godine nakon prvih razgovora izložba organizirana u BiH.

“Tehnologija koja je u tadašnje vrijeme primjenjivana za izradu turskih lukova, neprevaziđena je jednako kao i ona koja se koristila za izradu čuvenog topa koji je korišten tokom osvajanja Istanbula. U današnjem svijetu, svjedoci smo kako se posljednjih dana govori da će savremena tehnologija biti primjenjena da se neke zemlje izbrišu. Danas više nego ikada čini se da postoji potreba za perspektivom rušenja zidova među svjetovima koje su naši preci bili itekako svjesni”, kazao je Erdoğan.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković pozdravio je održavanje ove izložbe u Sarajevu, kao svjedočanstvo jakih veza koje postoje između naše dvije zemlje.

Sa detaljima izložbe prisutne je upoznao kustos izložbe Mehmet Lütfi Şen, a dobrodošlicu im je u ime Zemaljskog muzeja poželio direktor Mirsad Sijarić.

Bilal Erdoğan je u ime Fondacije turskog streličarstva uručio prigodne poklone, lukove i strijele, predsjedavajućem Zvizdiću i premijeru Konakoviću. Po okončanju svečane ceremonije visoke zvanice su imali priliku isprobati svoju streličarsku vještinu u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Tokom izložbe javnosti će biti predstavljeni originalni primjerci streličarskog oružja koji pripadaju seldžučkom i osmanskom periodu. Na izložbi će biti predstavljeni lukovi, strijele, štitovi, štitovi za zglobove, futrole za čuvanje lukova i strijela, kao i brojna druga prateća oprema koja ide uz streličarstvo seldžučkog i osmanskog perioda.

Na izložbi će, pored eksponata, biti predstavljene slike i video zapisi vezani za streličarstvo. Održavanje izložbe u BiH ima i dodatnu simboliku, jer je Miralem Ahmed-aga, jedan od naboljih streličara u historiji osmanske Turske porijeklom sa ovih prostora.

İzložba turskog streličarstva u BiH se organizira zahvaljujući velikom zalaganju predsjednika Fondacije streličarstva Republike Turske Haydar Ali Yıldıza, kustosa   Mehmet Lütfi Şena i direktora Zemaljskog muzeja u Sarajevu,  Mirsada Sijarića Koordinaciju projekta vodio je generalni sekretar Fondacije, Mehmet Erdoğan. Cijeli projekat u Istanbulu i Sarajevu organizovan je značajnim doprinosom mnogih stručnjaka iz ove oblasti.

Izložba turskog streličarstva će biti postavljena od 23. septembra do 15. oktobra 2017. godine. Posjetitelji mogu pogledati izložbu u okviru posjete Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here