SAD i Kanada: Utrka za novo sjedište Amazona, investicija vrijedna pet milijardi dolara

Obećanih 50.000 radnih mjesta s prosječnom plaćom od 100.000 dolara privuklo pažnju

534

Deseci američkih gradova krenuli su u utrku za najlukrativniju investiciju ove godine – izbor drugog sjedišta Amazona koji obećava desetke hiljada dobro plaćenih radnih mjesta i milione dolara komunalnih doprinosa. Međutim, analitičari smatraju kako je gradnja još jednog sjedišta vodećeg svjetskog internetskog trgovca uvertira u podjelu kompanije na dva dijela.

Jednako kao u Seattleu

Amazon je krajem prošle sedmice najavio investiciju vrijednu pet milijardi dolara, a radi se o drugom sjedištu kompanije na sjevernoameričkom kontinentu ili HQ2 kako su ga nazvali. Prvi čovjek kompanije, Jeff Bezos, ističe kako želi izgraditi sjedište koje će biti “potpuno jednako” postojećem sjedištu u Seattleu. U taj grad na pacifičkoj obali Amazon se preselio 2010. godine. Odabrani grad-sretnik u kojem će biti drugo sjedište može očekivati otvaranje 50.000 radnih mjesta s prosječnim primanjima od 100.000 dolara godišnje u sljedećih 10 do 15 godina.

No, kompanija ima i zahtjeve. HQ2 mora biti u urbanom području koje nastanjuje najmanje milion stanovnika, s međunarodnim aerodromom, visokoobrazovanom radnom snagom, te pristupom mreži autocesta i željezničkih pruga. Prema izračunu Reutersa, kriteriju veličine odgovara 53 urbanih cjelina u SAD-u, te šest u Kanadi. Nije trebalo dugo čekati da lokalne vlasti reagiraju na ovu privlačnu ponudu. Da će konkurirati već je najavilo sedam gradova i pet saveznih država. Gradovi koji bi htjeli privući Amazon su Chicago, Dallas, Houston, Denver, St. Louis, Pittsburg i kanadski Toronto. Od država su zainteresirani Michigan, Kentucky, Indiana, Minnesota i Rhode Island.

Analitičari smatraju da blagu prednost imaju kandidati sa srednjeg zapada, gdje Amazon već ima skladišne prostore, ali i Teksas gdje je sjedište trgovačkog lanca Whole Foods, koji je Amazon nedavno kupio. Ne treba zanemariti ni države s povoljnom poreznom politikom prema investitorima, a prve tri prema istraživanju nestranačke Porezne zaklade su Wyoming, Južna Dakota i Aljaska.

Znatno veći nego 2010.

Prema mišljenju Burta Flickingera, direktora nekretninske konzultantske kuće Strategic Resource Group, Amazonov razlog za potragu za novim sjedištem treba tražiti u činjenici da je Seattle postao vrlo skup grad. Naime, na listi najskupljih gradova na svijetu Economist Intelligence Unita Seattle zauzima 44. mjesto. S druge strane, Amazon je znatno veća kompanija sada nego prije sedam godina kada je otvoren kampus u Seattleu od 33 zgrade s ukupno 752.000 četvornih metara.

Te 2010. kompanija je zapošljavala 25.000 ljudi, a danas čak 380.000. Lani je uprihodila 136 milijardi dolara, a prije sedam godina 34 milijarde dolara. Inače, kompanije s dva sjedišta prilično su rijetke, a analitičari smatraju kako će to dati Amazonu mogućnost eventualne podjele kompanije na “trgovački” dio, te na “poslovanje u oblaku”.

IZVORPoslovni.hr
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here