London je i dalje vodeći finansijski centar svijeta

New York zaostaje za Londonom za 24 boda

471

Global financial centres index (GFCI), koji rangira 92 financijska centra u svijetu prema faktorima kao što su dostupna infrastruktura ili kvaliteta radne snage, pokazuje da je London i dalje na vrhu, ispred New Yorka i Singapura, te da svoju prednost povećava.

Prema ovom istraživanju, uprkos izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, London ostaje najatraktivniji finansijski centar na svjetskom nivou. New York zaostaje za Londonom za 24 boda, što je najveća razlika od 2007. godine, otkako se provodi ovo istraživanje.

Autori istraživanja zaostajanje New Yorka tumače strahom od izolacionističke ekonomske politike koju je najavljivao američki predsjednik Donald Trump.

Brojni političari i ekonomisti predviđali su da će London izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije izgubiti status vodećeg globalnog finansijskog centra, no to se, barem za sada, nije dogodilo, prenosi Reuters.

Britanska finansijska lobistička organizacija TheCityUK upozorila je da ugovori koji će se sklapati vezano uz izlazak iz EU-a i primjenjivati od aprila 2019., kada će se dogoditi i formalni izlazak, trebaju biti transparentni.

U posljednja dva mjeseca sve više banaka najavljuje otvaranje podružnice u EU-u, a najveće američke, britanske i japanske banke planiraju otvoriti podružnice u Frankfurtu ili Dublinu.

IZVORindex.hr
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here