KROZ KUPREŠKI CENTAR ZA RURALNI RAZVOJ DO USPJEŠNOG FARMERA

Projekt "Smanjenje nezaposlenosti kroz partnerstvo lokalnih aktera" ima za cilj povećati zaposlenost u poljoprivrednoj proizvodnji i stočarstvu

1198

Projekt “Smanjenje nezaposlenosti kroz partnerstvo lokalnih aktera” ima za cilj povećati zaposlenost u poljoprivrednoj proizvodnji i stočarstvu na području općine Kupres, posebno u oblasti proizvodnje mlijeka za potrebe postojeće sirane “Milk”. Projekt finansira EU, sredstvima iz IPA fondova, u iznosu od 250 000 eura, a implementira nevladina organizacija SIR, iz Poljske.

„Kupres je mala općina s velikim potencijalnima i mogućnostima, te nije slučajno odabran za implementaciju ovoga projekta, kroz koji će se unapređenjem postojećih farmi stimulirati prirodna dobra ovog područja“, navodi prof.dr Edin Šatrović, jedan od eksperata projekta.

Prirodna bogatstva kupreškog kraja poznata su od davnina. To područje je oduvijek imalo veliki stočni fond, kvalitetnu planinsku travu i vodu.

„Sve to su važne pretpostavke da, uz moderniji pristup, viziju i tehnologiju krenemo u novu fazu proizvodnje i prerade mlijeka. S tim u vezi, naš je primarni zadatak kroz projekt educirati farmere. Stoga ćemo, u sklopu ovoga projekta, na području općine Kupres uspostaviti Centar za ruralni razvoj, kroz koji će se svakom  zainteresiranom  farmeru omogućiti da bude informiran o tome kako danas u evropskim, naprednim zemljama izgleda moderan farmer“, pojašnjava prof. dr. Šatrović.

Također, farmeri će u ovome centru dobiti konkretnu, stručnu pomoć. To se, u prvom redu, odnosi na pomoć u sferi projektovanja i menadžmenta. Profesor Šatrović posebno ističe oblast menadžmenta, koja se dijeli u dvije faze, menadžment u toku proizvodnje, na farmi, te menadžment nakon dobivanja mlijeka, u proizvodnji.

„Na taj će način ovdašnji farmeri dobiti inpute i viziju o potrebama i uvjetima očuvanja tradicije proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda na Kupresu, kao i modernizaciji cijelog procesa proizvodnje. Projektni cilj jeste promjena, modernizacija pristupa farmera.  Jer,  danas je uvriježeno mišljenje da je dovoljno samo nabaviti jednu ili dvije junice, a ostalo će doći samo od sebe. Ne, neće. Moramo shvatiti da današnja proizvodnja hrane mora imati visok stepen implementacije menadžmenta. Stoga ćemo u kupreškom Centru za ruralni razvoj, kroz edukaciju i analitički pristup, te direktnu pomoć svakom zainteresiranom farmeru, nastojati ih uvesti u sistem prepoznavanja uvjeta za postajanje uspješnog, modernog farmera“, kaže prof. dr. Šatrović.

On, kođer, napominje da je za odabir općine Kupres za implementaciju projekta “Smanjenje nezaposlenosti kroz partnerstvo lokalnih aktera”, osim prirodnih potencijala, presudno bilo pozitivno poslovanje sirane “Milk”.

„Priznat ćete, pravi je fenomen, u uvjetima čestih protesta mljekara i izliva nezadovoljstva, imati jedan “Kupres Milk”, čiji vlasnik koristi svaku priliku da sve javno pozove da se počnu baviti proizvodnjom i preradom mlijeka. Tu se, opet, vraćamo na potrebu educiranja farmera i tehnoloških unapređenja, jer moramo biti svjesni da će se veoma brzo standardi EU i kod nas, u ovome segmentu, morati primjenjivati“, poručuje ovom prilikom prof.dr.  Šatrović, koji je, kao dugogodišnji stalni sudski vještak, često svjedokom pojave patvorenja mlijeka, tj. dodavanja šećera, antibiotika i slično u izvorno, kvalitetno mlijeko.

Takvim postupcima, usmjerenim protiv zdravlja ljudi, ali i životinja, krši se domaća legislativa u oblasti sigurnosti hrane i čini krivično djelo, za šta su predviđene višegodišnje kazne zatvora. S tim u vezi, veoma je važno da bh. farmeri znaju sve o tehnološkim zahvatima, uvjetima smještaja i držanja stoke, higijeni muže, kao i o osnovnim bolestima životinja koje uzgajaju, te preventivne korake u slučaju sumnje u pojavu bolesti.

„Mi, nažalost, nemamo kvalitetan monitoring u ovoj oblasti i zato nemamo ni ozbiljniju i masovniju proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda. Imamo pojavu nehigijene i dodavanja šećera i antibiotika u mlijeko i upravo zbog sprečavanja takvih pojava, svojim osnovnim zadatkom u projektu smatramo educiranje farmera. Također, kroz projekt ćemo nastojati direktno uposliti desetak porodica i to obezbjeđenjem start-up paketa, u smislu nabavke visokovrijednih junica te ih, uz pomoć naših stručnih savjeta i monitoringa, povezati sa postojećom siranom. S druge strane, već postojećim farmerima želimo pomoći da unaprijede i povećaju svoju proizvodnju.“

Afirmacija mljekara i sirana poput kupreškog Milka, otvaranje novih tržišta, stvaranje uvjeta za izvoz takvog mlijeka i mliječnih proizvoda, za svakog su farmera garant da će se iz godine u godinu povaćavati obim proizvodnje, odnosno, da će cijene otkupa mlijeka biti stabilne i u porastu, u skladu s ekonomskom politikom na tržištu.

Budući da je održivost jednog ovakvog projekta vrlo značajna, tim koji implementira projekt održivost vidi u tome što će farmeri koji u prvom krugu dobiju junice biti obavezni da sljedeće žensko tele ostave za narednog farmera na listi, praveći tako revolving fond za buduće farmere.

Također, kroz Centar za ruralni razvoj sklopit će se ugovori o saradnji sa svim relevantnim visokoškolskim institucijama i institutima u BiH, kako bi se pružala stručna pomoć i podrška postojećim i budućim farmerima.

IZVORBusiness magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here