Stranim investitorima treba pomoć svih nivoa vlasti u BiH

O bh. dijaspori se često govori kao o „zlatnom rudniku“ naše zemlje. Međutim, nema mnogo priča o investicijama u domaću privredu i otvaranju novih radnih mjesta. Jedna od njih dolazi iz Živinica, gdje je u januaru ove godine počela s radom fabrika za proizvodnju elemenata za vatrogasna vozila, a sve zahvaljujući uspjehu i ugledu jednog čovjeka.

609

Početkom maja u fabriku za proizvodnju vatrogasnih vozila Lentner GmbH, sa sjedištem u Minhenu, stigla je sedma isporuka konstruktivnih elemenata za vatrogasna vozila proizvedenih u Bosni i Hercegovini. Proizveli su ih uposlenici fabrike Sućo d.o.o. u Živinicama, koju je početkom 2017. godine osnovao Suad Bešlić. Ovaj konstruktor i inovator iz Kalesije već niz godina zaposlen je u pomenutoj njemačkoj kompaniji, gdje je stekao veliki ugled modernizacijom i inovacijom na vatrogasnom vozilu HLF 20, zahvaljujući kojima je proizvodnja u fabrici porasla za 30 posto. Time su i Suadu otvorena vrata za nove poslovne poduhvate, uz svesrdnu podršku nadređenih. Odlučio je taj vjetar u leđa iskoristiti za investiranje u domovini.

Zahtjevi kupaca

„Znao sam da u firmi imamo potrebu za radnom snagom i da trebamo zaposliti bar 20 radnika da bismo ispoštovali zahtjeve kupaca. Predložio sam vlasniku da regristriram vlastitu firmu u Bosni i dovedem radnike u Njemačku. Ideja je bila zanimljiva, dobio sam „zeleno svjetlo“ i otišao u Kalesiju. Regristrirao sam firmu u Sudu u Tuzli i tek tada naišao na probleme i uvjete Privredne komore BiH. Vratio sam se za Minhen tražeći plan ”B” u razgovoru s vlasnikom firme. Mathias Hausmann mi je predložio da on radnicima napravi vize. Otišao sam ponovno u Kalesiju i počeo iskupljati radnike, bravare, varioce, električare… Pri posjeti jednoj divnoj porodici, vidno sam osjetio bol u očima majke, koja me kroz suze pitala: „Ako moj sin ode od mene, hoće li odvesti ženu i dijete sa sobom?“. Rekao sam da ne znam, ali da se to može desiti u budućnosti. Te suze su me pratile tokom povratka za Minhen. Otišao sam šefu na razgovor i rekao mu: „Ne mogu raditi na ovom projektu. Ovo je nešto jače od mene – ono što smo puškom odbranili u agresiji na našu domovinu, gubimo u miru zbog socijalnih problema“. Dva dana kasnije mi je prišao i pitao me šta predlažem. Rekao sam mu da prenesemo proizvodnju u Bosnu i Hercegovinu, neka djeca u BiH zarađuju svoje plaće i žive sa svojim najmilijim. Pogledao me i rekao: „To je, u stvari, trebao biti plan A“. I tako je sve počelo“, priča Suad.

Jedanaest radnika zaposlenih u firmi Sućo d.o.o.u Živinicama prošlo je obuku u Minhenu, gdje su se upoznali s cjelokupnim procesom proizvodnje i njemačkim standardima poslovanja, koji se primjenjuju i u fabrici u Živinicama.

U BiH se u tu svrhu uvozi repromaterijal iz Njemačke, a izvoze se dijelovi za izradu vatrogasnih vozila.

„U BiH sada radimo 15 posto vatrogasnog vozila, a plan je da do kraja godine to bude 80 posto. To je veoma zahtjevan proces. Cilj nam je da za tri do pet godina u cijelosti proizvodimo vozila u Bosni i Hercegovini. Ostvarenje tog cilja ne ovisi samo o meni i firmi Sućo d.o.o  iz Živinica. U ovaj projekt trebaju biti uključene lokalne institucije pa i državne. Nastojat ću se umrežiti s drugim firmama u Tuzlanskom kantonu i šire, da ne lutam dva dana od vrata do vrata po Živinicama da bih prijavio internet i fiksni broj kod BH Telecoma ili za odvoz smeća u komunalnom i tako dalje. Neprofesionalizam i odgovornost prema poslu najveći su problem u BiH. Osjetio sam to na vlastitoj koži u Općini Kalesija, gdje nije bilo sluha za moj projekt. I dan-danas imam osjećaj da su me iskoristili u predizbornoj kampanji i za lične interese, a to mi nije bio cilj“, ističe Bešlić.

Razvoj privrede

Ipak, zbog pozitivnog iskustva u općini Živinice, podrške tamošnjeg načelnika Samira Kamenjakovića i želje da kao dio dijaspore pomogne procesu razvoja bh. privrede, odlučio je iskoristiti sva raspoloživa sredstva i konekcije da Bosnu i Hercegovinu predstavi kao sigurnu i poželjnu zonu za inozemne investicije.

„Znam ljude koji su čuli priče da je u BiH teško raditi, ali niko od njih nije otišao na teren da se uvjeri da to nije tako. Ja jesam. Ovih dana pregovaram s jednom gigantskom njemačkom firmom koja traži priliku da prebaci proizvodnju iz Kine u BiH. Mislim da će to biti pozitivno riješeno.

BiH ima sve predispozicije za razvoj privrede, ali trebamo se uozbiljiti na svim nivoima vlasti. Ponuditi potencijalnim ulagačima zemlju za gradnju fabrika. Pomoći im u tim projektima, a ne da lutaju od šaltera do šaltera, sve treba ići brzo i transparentno. Predlažem svim općinama u našoj domovini da popišu domaće firme i privrednike kako bi mogli brzo odgovoriti na upite izvana čime raspolažu i kakav vid saradnje mogu ponuditi potencijalnim ulagačima. Ističem da mnoge investitore mogu privući povoljna radna snaga, porez na dobit te ostale pogodnosti“, kaže Bešlić.

Posao koji je započeo u BiH namjerava širiti. Kojim tempom?

„Prije svega, to zavisi od toga koliko će naši radnici učiti, kojom brzinom i koliko mogu ispoštovati traženi kvalitet te kakav će biti njihov odnos prema poslu –  rad, red i disciplina. Drugo, u ovaj projekt uložio sam mnogo truda, vremana i novca. Zapošljavanja novih radnika bit će najbolji pokazatelj finansijskog razvoja firme Sućo d.o.o. Firma Lentner GmbH je suvlasnik moje firme sa 50 posto i svako novo proširenje proizvodnje zahtijeva nove mašine i novi kapital. Meni je to dodatni problem, njemačkom gigantu nije. Ipak, računam da do kraja godine imamo 100 radnika“, kaže Bešlić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here